LE: Evo šta sve trebate da znate o Augzburgu...

Augzburg je grad na jugozapadu Bavarske, region Švabija (po kome su Nemci i dobili nadimak "Švabe" kod nas). Grad ima 284.000 stanovnika i treći je najveći grad u Bavarskoj, posle Minhena i Nirnberga.

Fudbal 01.10.2015 | 12:00
LE: Evo šta sve trebate da znate o Augzburgu...

Takođe, Augzburg je treći najstariji nemački grad (posle Nojsa i Trira), koji su osnovali Rimljani i nadenuli mu ime Avgusta Vindelikorum, po car Avgustu.

Jedini je nemački grad koji ima sopstveni praznik "Augsburger Hohes Friedensfest", reč je o Augzburškom visokom festivalu mira, koji se praznuje svakog 8. avgusta.

Takođe, Augzburg je grad poznat po čuvenim klasnim porodicama Fuger i Velzer, a po Fugersima je fudbalski klub i dobio nadimak "Fuggerstaedter".

Gradske destinacije koje se trebaju obići jesu Gradska skupština, Perlahturm crkva, Crkva Svete Ane, Augzburška sinagoga (jedna od samo nekoliko preživelih u Drugom svetskom ratu), Muzej tekstila i industrije, Šeclerpales (kuća u rokoko stilu, sada dom velikog muzeja umetnosti), Crkva svetih Urliha i Afre (pola katolička, pola luterijanska), Augzburška kuća Mocarta (gde je rođen otac velikog kompozitora), Augzburger papenkiste (lutkarsko pozorište)...

Poznate ličnosti koje su rođene u Augsurgu jesu Bernd Šuster, trener i bivši reprezentativac Nemačke, Armin Veh, trener Ajntarhta, glumica Šeril Li, teniser Filip Kolšrajber, Volf Blicer, čuveni novinar CNN...

Svakako, zanimljiv grad u kome ima šta da se vidi i u kome bi navijači Partizana mogli da uživaju uoči utakmice.

Duel sa bundesligašem zakazan je za 19.05, u okviru drugog kola L grupe Lige Evrope.

Komentari / 0

Ostavite komentar