Rodna kuća Svetog Save nestala u korovu

U Miščićima, u Deževskoj dolini, mestu odakle potiče srpski prosvetitelj, godinama niko ništa ne istražuje. Nema turističkog vodiča, đačkih ekskurzija.

Srbija 27.09.2015 | 12:41
Rodna kuća Svetog Save nestala u korovu

Nije Deževa obično selo, ovde je Stefan Nemanja stvarao prvu srpsku državu, u ovoj dolini bili su njegovi dvori i saborna crkva, ovdašnjim stazama hodali su njegovi sinovi Vukan i Stefan Prvovenčani, u zaseoku Miščići, nedaleko od Petrove crkve i Đurđevih stupova, rođen je Sveti Sava, ovde su rasli i drugi veliki Nemanjići: Radoslav, Vladislav, Uroš, Dragutin i Milutin...

Iz Deževske doline u svet su krenula dva srpska cara - Dušan Silni i Uroš Nejaki i više srpskih kraljeva... Zadrhtim kad pomislim ko je sve hodao ovom svetom zemljom i zapitam se da li smo mi danas dostojni naslednici tih velikih Srba.

Ovako, za “Novosti”, govori profesor i publicista Mirko Popovac iz Deževe kod Novog Pazara, rodnog sela Svetog Save, pitajući se zašto se nadležni odnose nedostojno prema svojoj postojbini i svojoj najslavnijoj istoriji. Na pitanja i zašto su Savina rodna kuća i Nemanjina saborna crkva u korovu, odnosno zašto se u Deževi, gde su svaki kamen i svaki busen zemlje - istorija, godinama ništa ne istražuje i ne gradi, Popovac nema odgovora. Tužno je, veli i što srpski osnovci i srednjoškolci na ekskurzije idu u Grčku i Tursku, a zaobilaze postojbinu Stefana Nemanje i Svetog Save...

- Da predstavnici Crkve nisu, pre nekoliko godina, na mestu gde je bila Savina rodna kuća postavili veliki krst i obeležili ovo sveto mesto, ne bi se ni znalo da je ovde rođen najveći srpski prosvetitelj. Nema u selu turističkih grupa i đačkih ekskurzija, nema malih Srba da se uče na izvoru i napajaju velikim delom Svetoga Save - govori Popovac.

- Mnoga deca u Beogradu, Kragujevcu ili Novom Sadu, nažalost, još nisu čula za Miščiće i Deževu. Zar je za državu veliki trošak da u Miščićima obnovi Savinu rodnu kuću, asfaltira prilazni put od tek stotinak metara i obezbedi nekoga ko bi mladoj generaciji pričao o Svetom Savi, Stefanu Nemanji, Stefanu Prvovenčanom, Dušanu Silnom....


Profesor i publicista Mirko Popovac

Meštanin Želimir Novaković takođe je ogorčen jer je zapostavljena postojbina i slavna srpska prošlost.

- Srbija ne može biti ozbiljna država dok god se stidi svoje istorije, poslednji je trenutak da obnovimo svoje duše i svoje zadužbine. Rodno selo Svetog Save i cela Deževska dolina treba da budu mesto srpskog hodočašća i srpskog okupljanja i saborovanja, mesto kojim će se cela Srbija ponositi - naglašava Novaković.

Da ipak u Deževskoj dolini sve ne bude bez nade, pobrinuli su se vernici iz ovog kraja kada su pre tri godine odlučili da u centru Deževe, nedaleko od ostataka Nemanjine saborne crkve, uz blagoslov vladike Teodosija, pomoć Eparhije raško-prizrenske i svojim prilozima, počnu izgradnju Hrama Svetog Save. Pomogli su i vernici iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Australije....

- Negde smo na polovini, gradimo polako, koliko ima novca, ali napredujemo, hram će biti visok 15 metara, sada smo na šesto-sedmom metru, a pre zime ćemo stići do devetog metra, ako bog da, idućeg leta ćemo ukroviti svetinju - ističe inženjer Radiša Biorac, koji rukovodi radovima.

Hram će, kako kaže paroh deževski Ivan Jeremić, osvežiti i preporoditi Deževsku dolinu, navodeći da imaju punu podršku i pomoć od Eparhije raško-prizrenske i vladike Teodosija.

“MIŠČE MOJE"

Pri povratku iz Studenice, kilometar pre dvora u Deževi, Stefana Nemanju dočekala je vlastela, a njegova supruga u naručju je nosila njihovog treće sina - Rastka. Bio je to prvi susret velikog Stefana i njegovog Rastka. Prihvativši prvi put sina na ruke, Nemanja je šapnuo “Miščiću moj, mišče moje”, pa je selo dobilo ime Miščići.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

27.09.2015 10:46

Tesko Bogu s nama kakvi smo!!!

ODGOVORITE
Name

raso

27.09.2015 10:49

U nas je tako uvjek bilo samo kad zagusti pomozi boze

ODGOVORITE
Name

xy

27.09.2015 11:14

TO JE SRAMOTA ZA VASCIJELI SRPSKI ROD. DA TO NISTE OBJAVILI NIKAD NE BISMO ZNALI DA JE TAKVO STANJE U SAVINOM RODNOM KRAJU. ZATO NAM SE SVE OVO I DEŠAVA ŠTO ZABORAVLJAMO SVOJU PROŠLOST. NAROD KOJI ZABORAVLJA SVOJU ISTORIJU ZASLUŽUJE DA MU SE ONA PONOVI. NAMA SE UPRAVO TO I DEŠAVA.

ODGOVORITE
Name

ogorčeni

27.09.2015 11:18

U čemu su Popovi isti danas sa Vlastodržcima prema svom ojađenom narodu u RS.

ODGOVORITE
Name

ko da obnovi?

27.09.2015 11:25

Pa zar očekujete od države po kojoj normalno šetaju i odradjuju zadatke špijuni NATO pakta i Hrvatske i Albanske obavještajne službe da brine o Sv. Savi.

ODGOVORITE
Name

Osvit

27.09.2015 11:30

Nije ni cudo kad nam je i duhovnost i sve ono sto je Sveti Savo propovjedao zaraslo u korov kriminala i nemorala i u drzavi i u crkvi i u drustvu.

ODGOVORITE
Name

rs

27.09.2015 12:13

Al' su zato popovske kuce u zlatu! Da Sv Savo i Sv Vasilije Ostroski pogledaju ove nakaze od popova sve bi ih rascinili!

ODGOVORITE
Name

vuper

27.09.2015 12:14

Zato veliki brat i kreteni u njemu su glavni. Brus Li i Andjelina Dzoli sveci.

ODGOVORITE
Name

snouden

27.09.2015 14:19

Bruka sta reci drugo.

ODGOVORITE
Name

Pamtiti

27.09.2015 17:51

Vazno je da se ne zaboravi,ostalo ce ipak sve sam narod da pozlati.Nije prvi put.Sta covek da ocekuje od drzave.Drzave dolaze i odlaze a narod,narod ostaje.

ODGOVORITE