Родна кућа Светог Саве нестала у корову

У Мишчићима, у Дежевској долини, месту одакле потиче српски просветитељ, годинама нико ништа не истражује. Нема туристичког водича, ђачких екскурзија.

Србија 27.09.2015 | 12:41
Родна кућа Светог Саве нестала у корову

Није Дежева обично село, овде је Стефан Немања стварао прву српску државу, у овој долини били су његови двори и саборна црква, овдашњим стазама ходали су његови синови Вукан и Стефан Првовенчани, у засеоку Мишчићи, недалеко од Петрове цркве и Ђурђевих ступова, рођен је Свети Сава, овде су расли и други велики Немањићи: Радослав, Владислав, Урош, Драгутин и Милутин...

Из Дежевске долине у свет су кренула два српска цара - Душан Силни и Урош Нејаки и више српских краљева... Задрхтим кад помислим ко је све ходао овом светом земљом и запитам се да ли смо ми данас достојни наследници тих великих Срба.

Овако, за “Новости”, говори професор и публициста Мирко Поповац из Дежеве код Новог Пазара, родног села Светог Саве, питајући се зашто се надлежни односе недостојно према својој постојбини и својој најславнијој историји. На питања и зашто су Савина родна кућа и Немањина саборна црква у корову, односно зашто се у Дежеви, где су сваки камен и сваки бусен земље - историја, годинама ништа не истражује и не гради, Поповац нема одговора. Тужно је, вели и што српски основци и средњошколци на екскурзије иду у Грчку и Турску, а заобилазе постојбину Стефана Немање и Светог Саве...

- Да представници Цркве нису, пре неколико година, на месту где је била Савина родна кућа поставили велики крст и обележили ово свето место, не би се ни знало да је овде рођен највећи српски просветитељ. Нема у селу туристичких група и ђачких екскурзија, нема малих Срба да се уче на извору и напајају великим делом Светога Саве - говори Поповац.

- Многа деца у Београду, Крагујевцу или Новом Саду, нажалост, још нису чула за Мишчиће и Дежеву. Зар је за државу велики трошак да у Мишчићима обнови Савину родну кућу, асфалтира прилазни пут од тек стотинак метара и обезбеди некога ко би младој генерацији причао о Светом Сави, Стефану Немањи, Стефану Првовенчаном, Душану Силном....


Професор и публициста Мирко Поповац

Мештанин Желимир Новаковић такође је огорчен јер је запостављена постојбина и славна српска прошлост.

- Србија не може бити озбиљна држава док год се стиди своје историје, последњи је тренутак да обновимо своје душе и своје задужбине. Родно село Светог Саве и цела Дежевска долина треба да буду место српског ходочашћа и српског окупљања и саборовања, место којим ће се цела Србија поносити - наглашава Новаковић.

Да ипак у Дежевској долини све не буде без наде, побринули су се верници из овог краја када су пре три године одлучили да у центру Дежеве, недалеко од остатака Немањине саборне цркве, уз благослов владике Теодосија, помоћ Епархије рашко-призренске и својим прилозима, почну изградњу Храма Светог Саве. Помогли су и верници из Швајцарске, Немачке, Аустрије, Аустралије....

- Негде смо на половини, градимо полако, колико има новца, али напредујемо, храм ће бити висок 15 метара, сада смо на шесто-седмом метру, а пре зиме ћемо стићи до деветог метра, ако бог да, идућег лета ћемо укровити светињу - истиче инжењер Радиша Биорац, који руководи радовима.

Храм ће, како каже парох дежевски Иван Јеремић, освежити и препородити Дежевску долину, наводећи да имају пуну подршку и помоћ од Епархије рашко-призренске и владике Теодосија.

“МИШЧЕ МОЈЕ"

При повратку из Студенице, километар пре двора у Дежеви, Стефана Немању дочекала је властела, а његова супруга у наручју је носила њиховог треће сина - Растка. Био је то први сусрет великог Стефана и његовог Растка. Прихвативши први пут сина на руке, Немања је шапнуо “Мишчићу мој, мишче моје”, па је село добило име Мишчићи.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

27.09.2015 10:46

Теско Богу с нама какви смо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

расо

27.09.2015 10:49

У нас је тако увјек било само кад загусти помози бозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

27.09.2015 11:14

ТО ЈЕ СРАМОТА ЗА ВАСЦИЈЕЛИ СРПСКИ РОД. ДА ТО НИСТЕ ОБЈАВИЛИ НИКАД НЕ БИСМО ЗНАЛИ ДА ЈЕ ТАКВО СТАЊЕ У САВИНОМ РОДНОМ КРАЈУ. ЗАТО НАМ СЕ СВЕ ОВО И ДЕШАВА ШТО ЗАБОРАВЉАМО СВОЈУ ПРОШЛОСТ. НАРОД КОЈИ ЗАБОРАВЉА СВОЈУ ИСТОРИЈУ ЗАСЛУЖУЈЕ ДА МУ СЕ ОНА ПОНОВИ. НАМА СЕ УПРАВО ТО И ДЕШАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

огорчени

27.09.2015 11:18

У чему су Попови исти данас са Властодржцима према свом ојађеном народу у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко да обнови?

27.09.2015 11:25

Па зар очекујете од државе по којој нормално шетају и одрадјују задатке шпијуни НАТО пакта и Хрватске и Албанске обавјештајне службе да брине о Св. Сави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

27.09.2015 11:30

Није ни цудо кад нам је и духовност и све оно сто је Свети Саво проповједао зарасло у коров криминала и неморала и у дрзави и у цркви и у друству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

27.09.2015 12:13

Ал' су зато поповске куце у злату! Да Св Саво и Св Василије Остроски погледају ове наказе од попова све би их расцинили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

27.09.2015 12:14

Зато велики брат и кретени у њему су главни. Брус Ли и Андјелина Дзоли свеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

27.09.2015 14:19

Брука ста реци друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памтити

27.09.2015 17:51

Вазно је да се не заборави,остало це ипак све сам народ да позлати.Није први пут.Ста цовек да оцекује од дрзаве.Дрзаве долазе и одлазе а народ,народ остаје.

ОДГОВОРИТЕ