"Ugroženo postojanje evropskog bloka"

Migrantska kriza u Evropi može ugroziti samo postojanje EU ukoliko ne bude pronađeno dugoročno rješenje, rekao je danas slovenački premijer Miro Cerar.

Region 22.09.2015 | 21:20
"Ugroženo postojanje evropskog bloka"

Cerar je, govoreći pred sutrašnji samit lidera EU, istakao da ove sedmice, najvjerovatnije neće biti potpunog dogovora o načinu rješavanja priliva migranata i da će za to možda trebati nekoliko ili više sedmice.

U Sloveniju je od prošle sedmice preko granice sa Hrvatskom ušlo 3.000 migranata.

"Ukoliko ne uspijemo da pronađemo pravo rješenje na dugoročnom nivou, migrantska kriza mogla bi zaista da ugrozi postojanje EU. Međutim, nisam pesimista, vjerujem da ćemo pronaći zajedničke mjere", naglasio je Cerar.

On je izrazio očekivanja da će biti neophodna neka vrsta sistema kvota kao što je to predložila Evropska komisija da bi se podijelilo 160.000 izbjeglica, koje su već unutar evropskog bloka. Tom planu se protivi većina članica Eu iz istočne Evrope.

Cerar je dodao da je Slovenija više za dobrovoljene, a ne obavezne kvote, ali je otvorena za pregovore i mogla bi primiti "nekoliko hiljada" migranata.

Izvor: Pres RS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

svarog

22.09.2015 21:03

Neće se raspasti , ali pravno će postati strukturalna s pripadnicima 1. , 2. ,i 3. reda . Zbog broja migranata , to će biti neizbježno .Pravi problemi ne počinju sada , nego za nekoloko godina , kada budu prisiljeni mijenjati zakone EU . Ograničiće Šengen zonu i oni iz 3. reda kao što su Grkčka , ' Baltik ' i " istočni partneri , biće dostavljači , eliti " plave krvi " da im se ne poljulja komoditet .Kada izrastu generacije " novopečenih Evropljana " , koji ništa zajedničko nemaju sa evropskom kulturom , onda problemi , neće biti ovako 'sitni'. A tada će se ostvariti prognoze iz 2013 ..." masovni neredi i upotreba oružane sile za povratak ustavnog poretka u nekoliko zemalja " Stare Evrope " , jer će na vlasti biti radikalne grupe , izabrane na demokratski način . Može li neko tvrditi , da neće biti ovako ? Bez obzira koliko veliki i jak bio bik , na konzervi uvijek piše " gulaš " ...

ODGOVORITE
Name

Brko

23.09.2015 19:59

Evropsku Uniju cini grupa hohstaplera koji se nazivaju EU i ona ce biti dok oni imaju ineresa. Oni odredjuju pravila igre za sve one koji nisu u EU. Igraci su amnestirani bilo kakvih kazni.

ODGOVORITE