"Угрожено постојање европског блока"

Мигрантска криза у Европи може угрозити само постојање ЕУ уколико не буде пронађено дугорочно рјешење, рекао је данас словеначки премијер Миро Церар.

Регион 22.09.2015 | 21:20
"Угрожено постојање европског блока"

Церар је, говорећи пред сутрашњи самит лидера ЕУ, истакао да ове седмице, највјероватније неће бити потпуног договора о начину рјешавања прилива миграната и да ће за то можда требати неколико или више седмице.

У Словенију је од прошле седмице преко границе са Хрватском ушло 3.000 миграната.

"Уколико не успијемо да пронађемо право рјешење на дугорочном нивоу, мигрантска криза могла би заиста да угрози постојање ЕУ. Међутим, нисам песимиста, вјерујем да ћемо пронаћи заједничке мјере", нагласио је Церар.

Он је изразио очекивања да ће бити неопходна нека врста система квота као што је то предложила Европска комисија да би се подијелило 160.000 избјеглица, које су већ унутар европског блока. Том плану се противи већина чланица Еу из источне Европе.

Церар је додао да је Словенија више за добровољене, а не обавезне квоте, али је отворена за преговоре и могла би примити "неколико хиљада" миграната.

Извор: Прес РС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сварог

22.09.2015 21:03

Неће се распасти , али правно ће постати структурална с припадницима 1. , 2. ,и 3. реда . Због броја миграната , то ће бити неизбјежно .Прави проблеми не почињу сада , него за неколоко година , када буду присиљени мијењати законе ЕУ . Ограничиће Шенген зону и они из 3. реда као што су Гркчка , ' Балтик ' и " источни партнери , биће достављачи , елити " плаве крви " да им се не пољуља комодитет .Када израсту генерације " новопечених Европљана " , који ништа заједничко немају са европском културом , онда проблеми , неће бити овако 'ситни'. А тада ће се остварити прогнозе из 2013 ..." масовни нереди и употреба оружане силе за повратак уставног поретка у неколико земаља " Старе Европе " , јер ће на власти бити радикалне групе , изабране на демократски начин . Може ли неко тврдити , да неће бити овако ? Без обзира колико велики и јак био бик , на конзерви увијек пише " гулаш " ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

23.09.2015 19:59

Европску Унију цини група хохстаплера који се називају ЕУ и она це бити док они имају инереса. Они одредјују правила игре за све оне који нису у ЕУ. Играци су амнестирани било каквих казни.

ОДГОВОРИТЕ