EK: Zatvaranje granica je po Šengenu

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas izbegao je da komentariše zahtev premijera Srbije Aleksandra Vučića da EU prinudi Hrvatsku da do dva po podne otvori granicu za teretni saobraćaj.

Region 22.09.2015 | 14:19
EK: Zatvaranje granica je po Šengenu

"Pravo je svake zemlje članice EU da sama određuje kako će obezbeđivati spoljne granice, a mi se zalažemo za sveobuhvatno rešenje migrantske krize", rekao je Sinas na konferenciji za medije u Briselu, prenosi Tanjug.

Upitan da li zatvaranje granice za kamionski saobraćaj, ili pretnja Hrvatske da će potpuno zatvoriti granicu spadaju u dozvoljene mere, Šinas je rekao da postoje mehanizmi u okviru Šengenskog sporazuma koje su neke zemlje već primenile.

Nije, međutim, želeo da dalje odgovara na novinarska pitanja o tome, uz napomenu da će Evropska komisija nastaviti da traži sveobuhvatno rešenje za izbegličku krizu.

Portparolka EK Nataša Berto rekla je na istom brifingu za novinare da Komisija vrlo pažljivo prati razvoj situacije na srpsko-hrvatskoj granici i da su juče i danas o tome vođeni razgovori sa ministrom za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandrom Vulinom.

Vulin se juče sreo sa evropskim komesarom za vanredne situacije i humanitarna pitanja Hristosom Stilijandisom, a danas je, nakon susreta sa komesarom za unutrašnje poslove Dimitrosom Avramopulosom, zakazan i susret sa komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Granica

22.09.2015 13:03

Eto nam EU u koju smo zapeli,kao sumanuti!članice EU mogu da rade šta hoće!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

22.09.2015 13:04

VUČIĆU PROGUTAO SI "U"DICU I SADA SE SNALAZI. ILI PODNESI OSTAVKU!

ODGOVORITE
Name

oko

22.09.2015 13:32

E , pa Vučiću , od rođenja ne vidjeh ovakve ' prijatelje ' !

ODGOVORITE