Iz­bje­gli­ce iz Sirije i dalje za­obi­la­ze BiH

In­sti­tu­ci­je BiH ne­ma­ju po­dat­ke o no­vim iz­bje­gli­čkim ru­ta­ma ni­ti o to­me da li će se even­tu­al­no na­ša ze­mlja na­ći na no­voj ma­pi ta­la­sa iz­bje­glih sa Blis­kog is­to­ka.

Bosna i Hercegovina 21.09.2015 | 18:33
Iz­bje­gli­ce iz Sirije i dalje za­obi­la­ze BiH

Dra­gan Me­ktić, mi­nis­tar bez­bje­dnos­ti BiH, izja­vio je ju­če za "Ne­za­vi­sne" da to ne mo­že ni­ko sa si­gur­noš­ću re­ći.

"BiH ne­ma in­for­ma­ci­ja ko­je će bi­ti no­ve ru­te, kao što ni­ko sa si­gur­noš­ću ne mo­že tvrdi­ti da li će ili ne na­ša ze­mlja bi­ti dio iz­bje­gli­čkog ta­la­sa. U ovom tre­nut­ku je sve re­gu­lar­no, ne­ma in­for­ma­ci­ja ni o po­je­di­na­čnim po­ku­ša­ji­ma ulas­ka, kao ni o pre­us­mje­ra­va­nju iz­bje­glih na na­še gra­ni­ce", re­kao je on.

Pre­ma po­da­ci­ma ovog mi­nis­tar­stva, BiH je spre­mna da osi­gu­ra tran­zit za iz­bje­gli­ce i mi­gran­te uko­li­ko bu­de uspos­tav­ljen ko­ri­dor za nji­hov pro­la­zak pre­ma za­pa­dnoj Evro­pi, a u tom tran­zi­tu bi im pružila svu ne­op­ho­dnu po­moć i po­dršku, te smje­štaj­ni ka­pa­ci­tet od 5.000 mjes­ta. Me­đu­tim, u slu­ča­ju ulas­ka iz­bje­gli­ca i mi­gra­na­ta u BiH, drža­va bi bi­la pri­mo­ra­na da za­tvo­ri gra­ni­cu na­kon što bu­du po­pu­nje­ni ti ka­pa­ci­te­ti, a da pri to­me ne bi pos­to­jao ko­ri­dor ko­jim bi oni mo­gli nas­ta­vi­ti put pre­ma za­pa­dnoj Evro­pi, na­kon za­tva­ra­nja gra­ni­ce izme­đu Srbi­je i Ma­đar­ske, odno­sno Srbi­je i Hrvat­ske.

Sta­nje na gra­ni­čnim pre­la­zi­ma u BiH je i da­lje mir­no i ni­su za­bi­lježeni ni po­je­di­na­čni ni gru­pni po­ku­ša­ji držav­lja­na ze­ma­lja vi­so­kog mi­gra­cij­skog ri­zi­ka, uklju­ču­ju­ći i ze­mlje Blis­kog is­to­ka, da pre­đu drža­vnu gra­ni­cu, pot­vrdi­la je Sa­ne­la Duj­ko­vić, gla­sno­go­vor­nik Gra­ni­čne po­li­ci­je BiH.

"Tre­nu­tno ne ra­spo­la­že­mo in­for­ma­ci­ja­ma da bi se to mo­glo do­go­di­ti to­kom da­naš­njeg da­na, odno­sno da bi iz­bje­gli­ce mo­gle kre­nu­ti pre­ma gra­ni­ca­ma BiH. No, ako se to ipak do­go­di, ja­vnost će bi­ti pra­vo­do­bno oba­vi­je­šte­na", na­gla­si­la je Duj­ko­vi­će­va.

U me­đu­vre­me­nu, evrop­ski mi­nis­tri će dru­gi put u po­slje­dnjih osam da­na da­nas ras­prav­lja­ti o pla­nu Evrop­ske ko­mi­si­je o re­lo­ka­ci­ji oko 120.000 iz­bje­gli­ca iz kam­po­va u Grčkoj, Ita­li­ji i Ma­đar­skoj, a na osno­vu oba­ve­znih kvo­ta ko­je je odre­di­la EK. O is­toj te­mi u Bri­se­lu će sa­mo dan ka­sni­je raz­go­va­ra­ti i še­fo­vi drža­va i vla­da na van­re­dnom sa­mi­tu ko­ji je sa­zvao pred­sje­dnik Evrop­skog sa­vje­ta Do­nald Tusk. U Mi­nis­tar­stvu bez­bje­dnos­ti BiH tvrde da, po­što BiH ni­je čla­ni­ca EU, ni­je dio ni te op­šte pri­če o una­pre­đe­nju pi­ta­nja iz­bje­glih i na­či­na da im se ola­kša put do ra­zvi­je­ni­jih ze­ma­lja EU.

Ipak, en­ti­tet­ske i drža­vne in­sti­tu­ci­je su pret­ho­dnih da­na, ot­ka­ko su de­se­ti­ne hi­lja­da lju­di sa Blis­kog is­to­ka na pros­to­ru Ma­đar­ske, Ma­ke­do­ni­je, Srbi­je i Hrvat­ske, usvo­ji­le plan mje­ra i akti­vnos­ti na osno­vu ko­jeg su re­sor­na mi­nis­tar­stva za­dužena za evi­den­ci­ju ka­sar­ni i obje­ka­ta ko­ji se mo­gu adap­ti­ra­ti te nji­hov broj (Mi­nis­tar­stvo od­bra­ne BiH i lo­kal­ne za­je­dni­ce), epi­de­mi­olo­ške i zdrav­stve­ne pre­ven­ti­vne mje­re (mi­nis­tar­stva zdrav­lja), dos­ta­vu hra­ne (Crve­ni krst/križ), kon­tro­lu kre­ta­nja i evi­den­ci­ju li­ca (Mi­nis­tar­stvo bez­bje­dnos­ti BiH i Gra­ni­čna po­li­ci­ja BiH). Pla­ni­ra­no je da je­dna od prvih lo­ka­ci­ja za iz­bje­gli­ce bu­de na ula­zu u Brčko, gdje su na­dle­žne in­sti­tu­ci­je po­nu­di­le 1.000 po­ro­di­čnih ša­to­ra umjes­to ta­moš­nje ka­sar­ne, ko­ja je u lo­šem sta­nju, te ne­ko­li­ko do­mo­va i pros­to­ri­ja Crve­nog krsta.

Preko Save i Drine postoje 53 ilegalne rute za izbjeglice

Izbjeglice sa Bliskog istoka za sada zaobilaze Bosnu i Hercegovinu. Ako se zatvore koridori ka Hrvatskoj i Mađarskoj u BiH bi izbjeglice mogle ući na sjeveroistoku zemlje, objavljuje N1.

Pored zvaničnih prelaza, postoje 53 pogodne ilegalne rute, koje vode preko rijeka Save i Drine.

(Nezavisne novine)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

igi

21.09.2015 17:15

Pa znaju da u BiH nema ljudskih prava i dostojanstvo gradjana.

ODGOVORITE
Name

Ana_ NjeMACKA

21.09.2015 17:53

Zaobilaze jer nema sadake! Zato ce da maksimalno muzu zapadnu Evropu i da donesu poskupljenja,tenzije,jacanje desnog radikalizma i rasulo EU.

ODGOVORITE
Name

Zero

21.09.2015 23:23

Draga Ana , mi idemo isto gdje i te izbjeglice idu,cilj nam je isti. Mi idemo samo pojedinacno a oni rafalno.

Name

Pametno

21.09.2015 18:01

Pa šta će u BiH? I mi gledamo kako da zbrišemo. A uz to, nije nemoguće da nam uvale novi rat.

ODGOVORITE