Migranti ne mogu da ostanu u Srbiji!

Srbija dnevno troši na migrante 20.000 evra i ne može im ponuditi trajan boravak.

Srbija 19.09.2015 | 10:20
Migranti ne mogu da ostanu u Srbiji!

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da Srbija dnevno troši na migrante 20.000 evra, ali da bi taj novac trebalo na neki način da refundira Evropa.

"Tražili smo od EU da nam hitno dostave sredstva i oni su na to pristali, samo još ne znamo koji je iznos u pitanju. Izvesno je da ćemo dobiti jedan deo novca", rekao je Stefanović za "Blic".

On je naveo da je u najmanju ruku nekorektno da "komšije" Srbiji zatvaraju granice zbog migranata, te dodao da Srbija trpi "okove" na granicama, ali i finansijski.

Stefanović kaže da ne zna da li će Hrvati ubuduće podići neke zidove, ali da je nemoguće cijeli svijet zatvoriti žicom.

"Prirodna je situacija kod ljudi da, kad na jednom mestu ne mogu da prođu, onda traže izlaz na drugo. Ne bih spekulisao gde će u tom slučaju migranti tražiti prolaz", rekao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da isti broj migranata koji u Srbiju uđe, u istom broju i izađe.

"Najvažnije je što migranti nastavljaju da prelaze granicu i odlaze dalje i dok je tako, mi ćemo prema njima imati korektan odnos", dodao je Stefanović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je za ovaj list da Srbija ne može da ponudi migrantima trajno rješenje i da će, dok je god zemlja tranzita, nastaviti da ih prima, ali da su njeni tranzitni kapaciteti limitirani.

"Čak i da hoće da nam vrate migrante iz Hrvatske, oni neće u Srbiju. Ne mogu ih siliti. Šta god da se desi ubuduće, mi im ne možemo ponuditi trajan boravak ovdje", kaže Vulin.

Komentari / 0

Ostavite komentar