Na Partizanovoj klupi Božić Pera, istorija kaže biće trener alal vera!

Šta povezuje Božića s trenerskim velikanima kakvi su Duda Ivković, Reba Ćorković, Željko Obradović i Duško Vujošević?!

Košarka 18.09.2015 | 23:45
Na Partizanovoj klupi Božić Pera, istorija kaže biće trener alal vera!

Košarkaški klub Partizan u sredu je dobio novog trenera. Najtrofejnijeg trenera u istoriji crno-belih Duška Vujoševića zamenio je njegov bivši pomoćnik i nekadašnji kapiten Partizana Petar Božić.

Mnogi navijači Partizana u prvom trenutku kada su prvi put čuli vest o Božićevom imenovanju, u neverici su vrteli glavom, iako uživa veliki ugled jer je tokom igračke karijere u crno-belom dresu dobio nadimak profesionalni dizač trofeja.

Pre svega sumnjičavost dolazi zbog činjenice da Božić do sada nije imao samostalni trenerski angažman. Međutim, osvrt na crno-bele klupske almanahe, međutim, kaže da je Partizan uvek prolazio odlično kada bi mu na klupu dolazio trener početnik, odnosno neko ko do tada nije sam vodio neku mušku ekipu.

I ne samo to, upravo su ti stručnjaci ispisali najtrofejnije stranice istorije kluba iz Humske, pa ako je suditi po istoriji i statistici, navijači Partizana nemaju mnogo razloga za brigu.

Prvi trofej u istoriji kluba, titulu prvaka Jugoslavije, Partizanu je doneo legendarni Borislav Reba Ćorković u sezoni 1975/1976, a on je na klupi crno-belih godinu ranije zamenio iskusnog Ranka Žeravicu. Do tada, Ćorković je bio pomoćnik Žeravici, a radio je kao trener u ŽKK Partizan i asistent u reprezentaciji Kuvajta.

Po završetku te sezone Ćorković je napustio klub, vratio se Žeravica koji je ostao dve godine, a potom je na mesto trenera promovisan još jedan njegov bivši asistent Dušan Duda Ivković.

Partizan je sa Ivkovićem u sezoni 1978/79 imao jedan od najuspešnijih perioda u istoriji kluba. Osvojena su tri trofeja – prvenstvo i kup Jugoslavije, kao i međunarodni Kup Radivoja Koraća. Okosnicu ekipe tih sezona, naravno, činio je tandem Dragan Kićanović – Dražen Dalipagić. Ivković je i sledeće sezone ostao na klupi, doduše, bez trofeja, ali je potom otišao iz Humske.

Novi pun pogodak sa bivšim pomoćnikom kao trenerom došao je tokom sezone 1985/1986. Tada je Vladislava Lučića zamenio asistent Duško Vujošević. Već u prvoj punoj sezoni u kojoj je samostalno radio Vujošević je napravio veliki uspeh i u vitrine kluba doneo titulu prvaka Jugoslavije.

Tu generaciju predvodili su Vlade Divac, Žarko Paspalj, Goran Grbović, Milenko Savović i Aleksandar Đorđević. Ostalo je, kako to vole da kažu, istorija. Vujošević je u naredne tri decenije osvojio ukupno 23 trofeja, a ukupno je u četiri mandata sedeo na klupi Partizana.

Kod Partizana su ovakvi uspesi krajem dvadesetog veka dolazili uglavnom u ciklusima, a još jedan od, ispostaviće se, genijalnih poteza uprave Partizana 1991. godine bilo je imenovanje Željka Obradovića za glavnog trenera. On je tog leta završio igračku karijeru u Partizanu, preuzeo je ekipu sa kojom je ostvario najveći uspeh u klupskoj istoriji.

Te sezone Partizan je osvojio triplu krunu – zasad jedinu titulu prvaka Evrope, kup i prvenstvo Jugoslavije koja je tada već bila u raspadanju. Kasnije je Obradović postao najtrofejniji košarkaški trener u Evropi, a u prvoj sezoni u beogradskom klubu imao je veliku pomoć slavnog profesora Aleksandra Nikolića.

Poslednji u nizu trofejnih “pomoćnika“ je Vlada Jovanović, do 2010. godine Vujoševićev pomoćnik. Odlaskom Vujoševića u CSKA leta pomenute godine, šansu je dobio upravo Jovanović i već u prvoj sezoni “sačuvao“ je sva tri trofeja – Jadransku ligu, domaću Superligu i Kup Radivoja Koraća.

Inače, novi trener Petar Božić bio je deo tih ekipa koje su predvodili Vujošević i Jovanović sa klupe, pa je kao kapiten crno-belih osvojio čak 18 trofeja – osam u Superligi i po pet u Jadranskoj i domaćem kupu.

Jasno je, međutim, da Božića čeka znatno teži posao od prethodnika, jer su oni ipak imali jače ekipe u trenutku kada su bili postavljeni za trenere. Pored sebe za pomoćnike će takođe imati bivše saigrače iz Partizana Dušana Kecmana i Vuleta Avdalovića. Novi trener crno-belih svakako će morati dobro da zasuče rukave, jer je došao na funkciju koja nosi težinu i u evropskim okvirima, a rezultati i niske trofeja iz prošlosti obavezuju.

Komentari / 0

Ostavite komentar