Na aukciji psihodelični porše Dženis Džoplin

Porše oslikan psihodeličnim bojama, koji je pripadao legendarnoj američkoj pevačici Dženis Džoplin, biće ponuđen na aukciji 10. decembra u Njujorku.

Zanimljivosti 16.09.2015 | 22:33
Na aukciji psihodelični porše Dženis Džoplin

Aukcijska kuća Sotbi, koja je organizator licitacije, saopštila je da je reč o poršeu 356C 1600 kabriolet čija se cena procenjuje na preko 400.000 dolara.

Iako je pevala "Bože, kupi mi mercedes-benc", Džoplin je 1968. sebi nabavila jedan drugi nemački luksuzni bolid - porše. Smatrajući da je bela boja automobila previše "dosadna", dala je prijatelju da preko cele karoserije naslika živopisnu sliku na kojoj je prikazana sa članovima svog benda, zajedno sa slikama leptirova i meduza.

- Džoplinin 356C je bez sumnje jedan od najznamenitijih poršea svih vremena. To je fantastičan automobil koji nadilazi umetnost, pop kulturu i društvene pokrete, u svakom pogledu automobil dostojan slavne pevačice - napominju u Sotbiju, prenosi AFP.

Džoplin se stalno vozila u poršeu koji je obično bio parkiran ispred holivudskog hotela u kom je umrla 1970. predoziravši se heroinom.

Automobil je nakon njene smrti pripao njenoj porodici koja ga je pozajmila Kući slavnih rokenrola u Klivlendu, gde je bio izložen od 1995, a koja je sada odlučila da ga stavi na prodaju.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar