Krštenje čivavi, osvećenje limuzine...

Za pojedine popularne i estradne ličnosti otići u crkvu je kao obući najekskluzivniju versaće ili dolče gabana haljinu.

Srbija 14.09.2015 | 22:27
Krštenje čivavi, osvećenje limuzine...

Da je u našem javnom životu zaista toliko vernika, koliko je onih koji se tako izjašnjavaju, mi bismo verovatno slušali muziku iz nebeskog carstva. Pošto je poslednjih desetak godina vera veoma moderna u Srbiji, ni estrada ne zaostaje da pokaže svoju ljubav prema Bogu. Za publiku se već podrazumeva da je voli.

Setimo se koliko je već zaboravljena Vesna Rivas 90-ih godina privlačila medijsku pažnju kad je u porti jedne beogradske crkve krstila svoje čivave.

"Krstila sam svoje kučiće i ne vidim šta je tu za sprdnju. U stvari nisam ih ja krstila, već su bili poprskani svetom vodicom", izjavila je tada Vesna Rivas, s kojom je žuta štampa slatko ispirala usta. Vesna je pokazala da religija i te kako može da bude marketinški eliksir, a da li je prava ili lažna u svetu reklama, ionako nije važno.

Bizarno je i to što je bivša supruga Đoleta Đoganija, Slađana Delibašić osveštala svoj automobil crni jaguar. Dobila ga je na poklon od tadašnjeg dečka Nikole Sandulovića, koji je posle raskida navodno tražio da mu vrati limuzinu, a ona nije htela ni da čuje. Na kraju je božja ruka omanula kod jaguara, jer su njime odjezdili nepoznati lopovi.

Ako je zaista istina da Bog voli da kad-tad prigrli grešnike i pokajnike, onda je Vesna Zmijanac jedna od njih. Do sredine devedesetih godina ova pevačica je vodila raspusten život prepun ljubavnih avantura i alkohola. Spas od poroka našla je na Bukulji, gde se preselila iz Beograda. Na taj način ona tvrdi da se prosvetlila. Počela je da čita Bibliju.

Velika prašina se digla i oko Svetlane - Cece Ražnatović kada je naslikana kao Bogorodica na ikoni. Doduše, ikonu na kojoj je Ceca oslikana sa dekolteom i mikrofonom u ruci, naslikala je studentkinja fakulteta umetnosti, a mnogi su se tada zapitali s kojim ciljem se umetnik poigrao sa svetim likom kao što je Bogorodica. I Svetlana Ražnatović je, kao vernik, izrazila negodovanje zbog jednog ovakvog čina, objasnivši da je neprimereno igrati se sa svetinjom.

"Ne bih mnogo da komentarišem to što je urađeno. Da me je neko pitao, znao bi da ne želim da budem deo ovog projekta. Ne poznajem rad mladog umetnika niti ulazim u to da li je imao negativnu ili pozitivnu nameru! Mislim da mi nije mesto da budem predstavljena kao Bogorodica na ikoni, jer sam obično ljudsko biće koje ima i vrline i mane", izjavila j skrušeno Ceca. Ipak, i Ceca je potezala Boga u ime karijere, pa je na koncertu održanom devedesetih godina na bini iza nje bio postavljen osvetljeni krst. Ražnatovićeva je opevala Isusa u pesmi "Isuse, daj mi lavlje srce", a sa poslednjeg albuma u pesmi "Dabogda umro na njoj" kune svoju suparnicu.

Manastirska terapija

Nataša Bekvalac je jedna od retkih pevačica koja svoja verska opredeljenja zadržava za sebe. Ipak posle saobraćajne nesreće u kojoj je teško povređen njen sada već bivši suprug Danilo Ikodinović javno je priznala da je pomoć i snagu našla u veri.

"Verujem da je Božja volja što je Danilo preživeo. Bila sam u jednom ženskom manastiru gde su me primili na sedam dana. Naravno, svaki čovek u teškim životnim trenucima više se okrene Bogu. Međutim, crkva i vera nisu hitna pomoć da im se obraćamo samo onda kad imamo problem", kaže Nataša Bekvalac.

I hrvatska pop pevačica Severina Vučković izjašnjava se kao vernik, korišćenje Boga u estradne svrhe joj ide odlično. S albumom "Zdravo, Marijo" našla se na žestokom udaru Katoličke crkve, koja smatra da je napravila parodiju hrišćanske molitve. Ona ističe da je pesma izraz njene religioznosti.

"Kad mi je teško, uvek sebi kažem: "Gospe, pomozi mi. Gospina slika visila mi je nad glavom do 18. godine, tako da niko ne može da ospori da sam vernik", rekla je Severina, koja je pre nekoliko godina ušla razgolićena u crkvu.

Da li je do sada bila iskreni vernik ili ne, ne znamo, ali pomoć kod Boga je zatražila i Seka Aleksić. Naime, ova pevačica provela je nekoliko dana u jednom manastiru Kuveždin na Fruškoj gori, pre odlaska na vantelesnu oplodnju. Ali, nakon što je objavljeno da se u manastiru nalazi čudotvorna ikona Bogorodice koja krvotoči, u manastir su pohrlili silni vernici, pa je Seka navodno zbrisala u manastir u Trebinju. U svakom slučaju, od reklame su profitirali i Seka i Kuveždin.

Vesna Vukelić Vendi kritikuje svoje koleginice na sva usta da skrnave pravu veru.

"Verujem u Boga, mada o tome ne treba pričati. Nervira me strašno kada neko slavi slavu, a ne zna ništa o tome. Neke moje koleginice slave slavu polugole, igraju na stolu, pa još pozovu fotoreportere kako bi sutradan slike objavile u novinama. Takve osobe šalju pogrešnu poruku. Strašno je kad se slava pretvori u teatralnost. To je bogohuljenje", kaže Vesna Vukelić Vendi. Međutim, nije precizirala da li se tokom posta i ona uzdržava od igranja na stolovima pod šatrom.

Danas je popularno da se i u tekstovima pesama pojavi Bog, anđeo, đavo, raj, pakao ili neki druga zvučna reč iz religije. Većina ljudi danas ima vrlo površno znanje o veri, tako da prihvataju stavove koje im nameću folk i rok zvezde. Postoje pesme u kojima se neki fudbaler ili pevač naziva bogom, kao u pesmi "Dejo, majstore". Kako strani, tako i domaći pevači prave dopadljive, pevljive pesme koje na koncertima peva hiljade ljudi. Oni u svojim pesmama mole Boga da im pomogne da ostvare emotivnu vezu ili da kazni bivšeg ili bivšu. Ima pesama u kojima se i psuje Bog kao u onoj "Neke su žene pratile vojnike" Riblje Čorbe. Pesma "Sve će to, o mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš" Bijelog dugmeta je cenzurisana zbog rečenice "a Hrist je bio kopile i jad", pa je umesto Hrista stavljeno on. Međutim, ostao je taj stih.

Izvor: vesti-online

Komentari / 0

Ostavite komentar