Крштење чивави, освећење лимузине...

За поједине популарне и естрадне личности отићи у цркву је као обући најексклузивнију версаће или долче габана хаљину.

Србија 14.09.2015 | 22:27
Крштење чивави, освећење лимузине...

Да је у нашем јавном животу заиста толико верника, колико је оних који се тако изјашњавају, ми бисмо вероватно слушали музику из небеског царства. Пошто је последњих десетак година вера веома модерна у Србији, ни естрада не заостаје да покаже своју љубав према Богу. За публику се већ подразумева да је воли.

Сетимо се колико је већ заборављена Весна Ривас 90-их година привлачила медијску пажњу кад је у порти једне београдске цркве крстила своје чиваве.

"Крстила сам своје кучиће и не видим шта је ту за спрдњу. У ствари нисам их ја крстила, већ су били попрскани светом водицом", изјавила је тада Весна Ривас, с којом је жута штампа слатко испирала уста. Весна је показала да религија и те како може да буде маркетиншки еликсир, а да ли је права или лажна у свету реклама, ионако није важно.

Бизарно је и то што је бивша супруга Ђолета Ђоганија, Слађана Делибашић освештала свој аутомобил црни јагуар. Добила га је на поклон од тадашњег дечка Николе Сандуловића, који је после раскида наводно тражио да му врати лимузину, а она није хтела ни да чује. На крају је божја рука оманула код јагуара, јер су њиме одјездили непознати лопови.

Ако је заиста истина да Бог воли да кад-тад пригрли грешнике и покајнике, онда је Весна Змијанац једна од њих. До средине деведесетих година ова певачица је водила распустен живот препун љубавних авантура и алкохола. Спас од порока нашла је на Букуљи, где се преселила из Београда. На тај начин она тврди да се просветлила. Почела је да чита Библију.

Велика прашина се дигла и око Светлане - Цеце Ражнатовић када је насликана као Богородица на икони. Додуше, икону на којој је Цеца осликана са деколтеом и микрофоном у руци, насликала је студенткиња факултета уметности, а многи су се тада запитали с којим циљем се уметник поиграо са светим ликом као што је Богородица. И Светлана Ражнатовић је, као верник, изразила негодовање због једног оваквог чина, објаснивши да је непримерено играти се са светињом.

"Не бих много да коментаришем то што је урађено. Да ме је неко питао, знао би да не желим да будем део овог пројекта. Не познајем рад младог уметника нити улазим у то да ли је имао негативну или позитивну намеру! Мислим да ми није место да будем представљена као Богородица на икони, јер сам обично људско биће које има и врлине и мане", изјавила ј скрушено Цеца. Ипак, и Цеца је потезала Бога у име каријере, па је на концерту одржаном деведесетих година на бини иза ње био постављен осветљени крст. Ражнатовићева је опевала Исуса у песми "Исусе, дај ми лавље срце", а са последњег албума у песми "Дабогда умро на њој" куне своју супарницу.

Манастирска терапија

Наташа Беквалац је једна од ретких певачица која своја верска опредељења задржава за себе. Ипак после саобраћајне несреће у којој је тешко повређен њен сада већ бивши супруг Данило Икодиновић јавно је признала да је помоћ и снагу нашла у вери.

"Верујем да је Божја воља што је Данило преживео. Била сам у једном женском манастиру где су ме примили на седам дана. Наравно, сваки човек у тешким животним тренуцима више се окрене Богу. Међутим, црква и вера нису хитна помоћ да им се обраћамо само онда кад имамо проблем", каже Наташа Беквалац.

И хрватска поп певачица Северина Вучковић изјашњава се као верник, коришћење Бога у естрадне сврхе јој иде одлично. С албумом "Здраво, Маријо" нашла се на жестоком удару Католичке цркве, која сматра да је направила пародију хришћанске молитве. Она истиче да је песма израз њене религиозности.

"Кад ми је тешко, увек себи кажем: "Госпе, помози ми. Госпина слика висила ми је над главом до 18. године, тако да нико не може да оспори да сам верник", рекла је Северина, која је пре неколико година ушла разголићена у цркву.

Да ли је до сада била искрени верник или не, не знамо, али помоћ код Бога је затражила и Сека Алексић. Наиме, ова певачица провела је неколико дана у једном манастиру Кувеждин на Фрушкој гори, пре одласка на вантелесну оплодњу. Али, након што је објављено да се у манастиру налази чудотворна икона Богородице која крвоточи, у манастир су похрлили силни верници, па је Сека наводно збрисала у манастир у Требињу. У сваком случају, од рекламе су профитирали и Сека и Кувеждин.

Весна Вукелић Венди критикује своје колегинице на сва уста да скрнаве праву веру.

"Верујем у Бога, мада о томе не треба причати. Нервира ме страшно када неко слави славу, а не зна ништа о томе. Неке моје колегинице славе славу полуголе, играју на столу, па још позову фоторепортере како би сутрадан слике објавиле у новинама. Такве особе шаљу погрешну поруку. Страшно је кад се слава претвори у театралност. То је богохуљење", каже Весна Вукелић Венди. Међутим, није прецизирала да ли се током поста и она уздржава од играња на столовима под шатром.

Данас је популарно да се и у текстовима песама појави Бог, анђео, ђаво, рај, пакао или неки друга звучна реч из религије. Већина људи данас има врло површно знање о вери, тако да прихватају ставове које им намећу фолк и рок звезде. Постоје песме у којима се неки фудбалер или певач назива богом, као у песми "Дејо, мајсторе". Како страни, тако и домаћи певачи праве допадљиве, певљиве песме које на концертима пева хиљаде људи. Они у својим песмама моле Бога да им помогне да остваре емотивну везу или да казни бившег или бившу. Има песама у којима се и псује Бог као у оној "Неке су жене пратиле војнике" Рибље Чорбе. Песма "Све ће то, о мила моја, прекрити рузмарин, сњегови и шаш" Бијелог дугмета је цензурисана због реченице "а Христ је био копиле и јад", па је уместо Христа стављено он. Међутим, остао је тај стих.

Извор: вести-онлине

Коментари / 0

Оставите коментар