Kurdi uhvatili 45 džihadista skrivenih među izbjeglicama

Peshmerge, kurdske oružane snage na sjeveru Iraka, uhapsile su 45 pripadnika terorističke organizacije Islamska država koji su sa izbjeglicama sa juga Kirkuka došli na slobodni sjeverni dio te iračke regije.

Svijet 14.09.2015 | 18:30
Kurdi uhvatili 45 džihadista skrivenih među izbjeglicama

Irački bezbjednosni zvaničnici su saopštili da su peshmerge u akcijama protiv ID u Dakuku na jugu Kirkuka izvukle hiljade izbjeglica i zbrinule ih na slobodnim sjevernim dijelovima te regije.

Tokom registracije izbjeglica peshmerge su otkrile 45 pripadnika organizacije ID koji su se lažno deklarisali kao izbjeglice. Pripadnici peshmergi su potom uhvaćene militante ID obukli u narandžaste kombinezone i izveli pred novinare. Kombinezoni nesumnjivo podsjećaju na one koje ID oblači svojim zarobljenicima.

Portparol Savjeta bezbjednosti Unije kurdskih partiota u Kirkuku je kazao da postoje dokazi da su uhvaćeni teroristi povezani sa nizom terorističkih napada u regiji. 

"Nažalost, jasno je da među ljudima koji su se predali nama ima i pripadnika ID", kazao je jedan od komandanata u regiji Sulejmaniah, Omer Salih.

ID trenutno kontroliše centralnu opštinu Dakuk i susjednu Haviju na zapadu Kirkuka.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dino Agic

14.09.2015 16:54

Ma dajte molim vas, kakvi su to fanatici koji se predaju!!!! Ovo me podsjeca na dobro poznati lov na vjestice....

ODGOVORITE
Name

zulum

14.09.2015 20:17

Nisu se oni predali nego su se infiltrirali medju izbjeglice sa zadatkom da kasnije otpočnu prvo terorističke akcije a onda oružanu borbu.

Name

zov

14.09.2015 21:29

zulum:tvoje misljenje mozes razmijeniti sa kantom za smece.