EP: Slavili Grci, Ukrajinci i Italijani protiv Nijemaca...

Košarkaši Grčke savladali su Sloveniju rezultatom 83:72 u četvrtom kolu grupe C Evrobasketa i ostvarili četvrtu pobedu. Košarkaši Ukrajine zabeležili su prvu pobedu na Evrobasketu, savladali su Letoniju rezultatom 75:74 u četvrtom kolu grupe D. Košarkaši Italije pobedili su Nemačku rezultatom 89:82 posle produžetka, iako je domaćin Evrobasketa imao šansu za trijumf u finišu regularnog dela meča. Košarkaši Gruzije upisali su prvu pobedu na Evrobasketu, pobedom nad selekcijom Makedonije rezultatom 90:75.

Košarka 09.09.2015 | 21:30
EP: Slavili Grci, Ukrajinci i Italijani protiv Nijemaca...

Uprkos fenomenalnoj partiji, tragičar meča je plejmejker Denis Šreder, ubacio je 29 poena uz sedam asistencija, ali nije pogodio za pobedu na kraju četvrtog perioda.

U dodatnih pet minuta Italijani su se razigrali, postigli 13 poena, a na visini zadatka bili su, pre svih, Danilo Galinari i Marko Belineli.

Košarkaš Denver Nagetsa je ubacio 25 poena, upisao je i devet skokova, ali što je najbitnije, pogodio na 4,6 sekundi pre isteka 40. minuta, za izjednačenje.

Belineli ga je odlično pratio sa 17 poena, koliko je zabeležio i Andrea Barnjani, a dobru partiju je pružio i Alesandro Đentile (15p, 4sk, 4as).

U poraženom timu briljirao je Šreder, a pored njega dvocifreni učinak su ostvarili Dirk Novicki (14p, 10sk), Pol Cipser (11p, 8sk) i Tibor Plajs (10p, 5sk).

Nemci su bolje otvorili duel, imali pet poena prednosti posle prvih deset minuta, ali je Italija to anulirala i sa pola koša razlike otišla na odmor. U nastavku su opet Nemci preuzeli kontrolu, međutim u dramatičnoj završnici regularnog dela meča Italija je izborila produžetak.

Belineli, Barnjani i Galinari su upisali sve poene za “Azure“ u dodatnom vremenu, a na drugoj strani Šreder se potpuno ugasio, dok je Novicki ubacio svega četiri poena, od toga dva sa linije slobodnih bacanja.

Italiji je ovo treća pobeda na Evrobasketu, a u duelu sa Srbijom odlučivaće o prvom mestu u grupi B, dok je Nemačka upisala i treći poraz.

Heleni su imali čak šestoricu dvocifrenih igrača, a predvodio ih je Vasilis Spanulis sa 19 poena, Jorgos Printezis je dodao 16, a Nik Kalates 12.

U selekciji Slovenije najraspoloženiji su bili Jaka Blažič sa 27 (9/12 šut iz igre) i Zoran Dragić sa 22 poena, ali njihove odlične partije nisu bile dovoljne za bolji ukupni rezultat.

Grci su ovim trijumfom obezbedili kartu za drugu fazu takmičenja, a u samo u jednom trenutku je pobednik doveden u pitanje u duelu sa Slovenijom, pri rezultatu 62:60.

Slovenija je u drugoj deonici imala 17 poena deficita, ali je strpljivom igrom u trećem kvartalu i serijom od 7:0 stigla do samo koša zaostatka.

Tu, međutim, nije bilo šansi za potpuni preokret, Grčka je izvratila serijom 9:1 i imala dvocifrenu prednost na šest minuta do kraja. Sloveniji je ovo drugi poraz u dosadašnjem delu prvenstva, dok selekcija kojom diriguje Spanulis ima maksimalan učinak.

Fantastičnu partiju pružio je centar Ukrajine Kiril Fesenko (21p, 10sk), a pored njega jedini dvocifreni bio je Oleksandr Lipovij sa 15 pogodaka.

Na drugoj strani četvorica igrača su imala više od deset poena, Dairis Bertans je upisao 17 uz pet asistencija, Kaspars Beržins je dodao 13, Janis Blums 12, a Kristaps Janicenoks 11.

Letonija je imala prednost tokom celog meča, sve do poslednje deonice koju je Ukrajina rešila u svoju korist sa 15:12.

Startna prednost od 7:0 omogućila je baltičkoj selekciji da ima sedam poena prednosti na kraju prve deonice, ali je Ukrajina uspela da se vrati u meč i na veliki odmor ode sa pola koša zaostatka.

Drama je nastavljena u trećem kvartalu, Letonija je podigla prednost za poen, međutim u finišu poslednje deonice Lipovij i Fesenko su uspeli da načine potpuni preokret i donesu prvi trijumf Ukrajini.

Najefikasniji u ekipi na čijoj klupi sedi srpski stručnjak Igor Kokoškov bio je Zaza Pačulija sa 23 poena, a pored toga upisao je i 14 skokova.

Odlično ga je pratio Manučar Markoišvili sa 18 poena, Toko Šengelija je ubacio 15, a Georgi Cincadze je dodao 12.

U sastavu Makedonije bolji od ostalih bili su Ričard Hendriks sa 14, koliko je upisao i Damjan Stojanovski, Bojan Trajkovski je dodao 13, a Aleksandar Kostoski 12 poena.

Gruzija je otvorila meč serijom 13:0, ali su Makedonci odgovorili sa 11:0 i vratili se na posed zaostatka pred drugu četvrtinu, koju je započeo Hendriks pogotkom za dva, međutim onda je krenula gruzijska mašina i ekspresno se Makedonija našla na zaostatku većem od deset poena.

U nastavku je Gruzija održavala tempo igre, tek na trenutke dozvoljavala Makedoniji da nagovesti povratak, a ni opuštanje u poslednjoj deonici i mini pobeda Makedonije od 20:19 nije ugrozila Gruziju i njeno sigurno vođstvo.

Reprezentacija Izreala zabeležila je treći trijumf u grupi A, pošto je u okviru četvrtog kola savladala selekciju Poljske – 75:73.

Duel u Montpeljeu obeležile su česte promene vođstva i neizvesnost u samom finišu, ali su Izreaelci bili koncentrisaniji i uspeli da sačuvaju prednost u poslednjem minutu.

Najzaslužniji za pobedu ekipe Ereza Edelštajna bio je novi plejmejker Crvene zvezde Gal Mekel, koji je meč završio sa 18 poena i pet asistecnija, uključujući i presudna bacanja sedam sekundi pre kraja.

Najveću podršku imao je u Dioru Fišeru koji je ubacio 15 poena i upisao osam skokova, dok je, jedini preostali dvocifreni igrač, Omaru Kaspi zabeležio 'pola' koša manje i jedan skok manje.

S druge strane, u poraženom timu, koji sada ima polovičan skor, najbolji su bili Damijan Kulig i Adam Vazinski sa po 13 koševa, a pratio ih je samo Marćin Gortat sa 11 poena i osam uhvaćenih lopti.

U prvom meču dana Finska, koja ima isti učinak kao i Poljska, ubedljivo je savladala Bosnu i Hercegovinu, koja je tako završila svoje učešće, dok kolo zatvaraju Francuska i Rusija. Domaći tim ima maksimalan učinak, a Rusi sva tri poraza.

Ovo je prva grupa u kojoj su poznata sva četiri tima koja su se domogla druge faze, a ostaje samo da se vidi ko će sa kog mesta, i na kog protivnika, u osmini finala.

Izraelci će igrati sa Francuskom za prvo mesto, dok će pobednik duela između Poljske i Finske biti treći.

Komentari / 0

Ostavite komentar