ЕП: Славили Грци, Украјинци и Италијани против Нијемаца...

Кошаркаши Грчке савладали су Словенију резултатом 83:72 у четвртом колу групе Ц Евробаскета и остварили четврту победу. Кошаркаши Украјине забележили су прву победу на Евробаскету, савладали су Летонију резултатом 75:74 у четвртом колу групе Д. Кошаркаши Италије победили су Немачку резултатом 89:82 после продужетка, иако је домаћин Евробаскета имао шансу за тријумф у финишу регуларног дела меча. Кошаркаши Грузије уписали су прву победу на Евробаскету, победом над селекцијом Македоније резултатом 90:75.

Кошарка 09.09.2015 | 21:30
ЕП: Славили Грци, Украјинци и Италијани против Нијемаца...

Упркос феноменалној партији, трагичар меча је плејмејкер Денис Шредер, убацио је 29 поена уз седам асистенција, али није погодио за победу на крају четвртог периода.

У додатних пет минута Италијани су се разиграли, постигли 13 поена, а на висини задатка били су, пре свих, Данило Галинари и Марко Белинели.

Кошаркаш Денвер Нагетса је убацио 25 поена, уписао је и девет скокова, али што је најбитније, погодио на 4,6 секунди пре истека 40. минута, за изједначење.

Белинели га је одлично пратио са 17 поена, колико је забележио и Андреа Барњани, а добру партију је пружио и Алесандро Ђентиле (15п, 4ск, 4ас).

У пораженом тиму бриљирао је Шредер, а поред њега двоцифрени учинак су остварили Дирк Новицки (14п, 10ск), Пол Ципсер (11п, 8ск) и Тибор Плајс (10п, 5ск).

Немци су боље отворили дуел, имали пет поена предности после првих десет минута, али је Италија то анулирала и са пола коша разлике отишла на одмор. У наставку су опет Немци преузели контролу, међутим у драматичној завршници регуларног дела меча Италија је изборила продужетак.

Белинели, Барњани и Галинари су уписали све поене за “Азуре“ у додатном времену, а на другој страни Шредер се потпуно угасио, док је Новицки убацио свега четири поена, од тога два са линије слободних бацања.

Италији је ово трећа победа на Евробаскету, а у дуелу са Србијом одлучиваће о првом месту у групи Б, док је Немачка уписала и трећи пораз.

Хелени су имали чак шесторицу двоцифрених играча, а предводио их је Василис Спанулис са 19 поена, Јоргос Принтезис је додао 16, а Ник Калатес 12.

У селекцији Словеније најрасположенији су били Јака Блажич са 27 (9/12 шут из игре) и Зоран Драгић са 22 поена, али њихове одличне партије нису биле довољне за бољи укупни резултат.

Грци су овим тријумфом обезбедили карту за другу фазу такмичења, а у само у једном тренутку је победник доведен у питање у дуелу са Словенијом, при резултату 62:60.

Словенија је у другој деоници имала 17 поена дефицита, али је стрпљивом игром у трећем кварталу и серијом од 7:0 стигла до само коша заостатка.

Ту, међутим, није било шанси за потпуни преокрет, Грчка је извратила серијом 9:1 и имала двоцифрену предност на шест минута до краја. Словенији је ово други пораз у досадашњем делу првенства, док селекција којом диригује Спанулис има максималан учинак.

Фантастичну партију пружио је центар Украјине Кирил Фесенко (21п, 10ск), а поред њега једини двоцифрени био је Олександр Липовиј са 15 погодака.

На другој страни четворица играча су имала више од десет поена, Даирис Бертанс је уписао 17 уз пет асистенција, Каспарс Бержинс је додао 13, Јанис Блумс 12, а Кристапс Јаниценокс 11.

Летонија је имала предност током целог меча, све до последње деонице коју је Украјина решила у своју корист са 15:12.

Стартна предност од 7:0 омогућила је балтичкој селекцији да има седам поена предности на крају прве деонице, али је Украјина успела да се врати у меч и на велики одмор оде са пола коша заостатка.

Драма је настављена у трећем кварталу, Летонија је подигла предност за поен, међутим у финишу последње деонице Липовиј и Фесенко су успели да начине потпуни преокрет и донесу први тријумф Украјини.

Најефикаснији у екипи на чијој клупи седи српски стручњак Игор Кокошков био је Заза Пачулија са 23 поена, а поред тога уписао је и 14 скокова.

Одлично га је пратио Манучар Маркоишвили са 18 поена, Токо Шенгелија је убацио 15, а Георги Цинцадзе је додао 12.

У саставу Македоније бољи од осталих били су Ричард Хендрикс са 14, колико је уписао и Дамјан Стојановски, Бојан Трајковски је додао 13, а Александар Костоски 12 поена.

Грузија је отворила меч серијом 13:0, али су Македонци одговорили са 11:0 и вратили се на посед заостатка пред другу четвртину, коју је започео Хендрикс поготком за два, међутим онда је кренула грузијска машина и експресно се Македонија нашла на заостатку већем од десет поена.

У наставку је Грузија одржавала темпо игре, тек на тренутке дозвољавала Македонији да наговести повратак, а ни опуштање у последњој деоници и мини победа Македоније од 20:19 није угрозила Грузију и њено сигурно вођство.

Репрезентација Изреала забележила је трећи тријумф у групи А, пошто је у оквиру четвртог кола савладала селекцију Пољске – 75:73.

Дуел у Монтпељеу обележиле су честе промене вођства и неизвесност у самом финишу, али су Изреаелци били концентрисанији и успели да сачувају предност у последњем минуту.

Најзаслужнији за победу екипе Ереза Еделштајна био је нови плејмејкер Црвене звезде Гал Мекел, који је меч завршио са 18 поена и пет асистецнија, укључујући и пресудна бацања седам секунди пре краја.

Највећу подршку имао је у Диору Фишеру који је убацио 15 поена и уписао осам скокова, док је, једини преостали двоцифрени играч, Омару Каспи забележио 'пола' коша мање и један скок мање.

С друге стране, у пораженом тиму, који сада има половичан скор, најбољи су били Дамијан Кулиг и Адам Вазински са по 13 кошева, а пратио их је само Марћин Гортат са 11 поена и осам ухваћених лопти.

У првом мечу дана Финска, која има исти учинак као и Пољска, убедљиво је савладала Босну и Херцеговину, која је тако завршила своје учешће, док коло затварају Француска и Русија. Домаћи тим има максималан учинак, а Руси сва три пораза.

Ово је прва група у којој су позната сва четири тима која су се домогла друге фазе, а остаје само да се види ко ће са ког места, и на ког противника, у осмини финала.

Израелци ће играти са Француском за прво место, док ће победник дуела између Пољске и Финске бити трећи.

Коментари / 0

Оставите коментар