SIPA da ispita gdje je novac „Bobar banke“

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić razgovarao je u Trebinju sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem o aktulenoj situaciji u tom gradu, ali i odlučnosti u borbi protiv kriminala i korupcije.

Republika Srpska 08.09.2015 | 15:15
SIPA da ispita gdje je novac „Bobar banke“

Bosić i Vučurević očekuju da će se kriminalne afere poput “Bobar banke” napokon početi rješavati, a da će SIPA i Tužalištvo BiH pronaći gdje je završilo više stotina miliona maraka.

„Radi se o novcu koji je djelom iznesen preko Crne Gore te završio na računima u Rusiji. Mi očekujemo da nadležni organi, a u ovom slučaju radi se o međudržavnom kriminalu, urade sve da uđu u trag tom novcu. Za međudržavni kriminal su zadužene institucije SIPA i Tužilaštvo BiH. Nismo zadovoljni njihovim radom jer SIPA i Tužalištavo BiH do sada nisu ništa uradili na onom što im je zakonska obaveza, a to znači procesuiranje međudržavnog i međuentiteskog kriminala“, rekao je Mladen Bosić.

U isto vrijeme Vučurević najuvaljuje pokretanje novih afera pred bh. državnim organima jer u Republici Srpskoj nema spremnosti za borbu protiv kriminala i korupcije.

„ Mi ćemo od Tužilaštva BiH tražiti da pokrene istragu o još nekim aferama, bez obzira što neko danas smatra da je pokretanje preko državnih institucija navodno nelegalno i da bi trebalo osporiti rad tih organa. Međutim, moj je stav da su oni koji tako govore upravo u kriminalu i da oni bježeći od kriminala i kriminalnih radnji žele da dezavuišu sve organe na državnom nivou upravo iz ličnog straha šta će se desiti sa njima“ istakao je Vučurević.

Bosić kaže da je sutaucija u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj teška, bez obzira ko je gdje na vlasti, te da Vlada ne samo da ne pomaže lokalne zajednica već im nastavlja sa oduzimanjem ingerencija.

„Sada je u fazi pritisak na opštine da se one zadužuju za kredite koje treba da uzme Vlada jer je potrošila sve moguće limite za zaduživanje. Mi očekujemo da vlast radi, na svakom nivu, svoj dio posla. Nažalost, ukoliko Vlada Republike Srpske bude smatrala da treba da bude u konfrotaciji sa lokalnim zajednicama najviše štete od toga će imati sami građani jer neće moći da riješe nagomilane probleme“, dodao je Bosić.

Savez za promjene preliminarno se dogovorio da u naredne lokalne izbore uđe sa zajedničkim kandidatima, ali će se o imenima razgovarati tek kada za to dođe vrijeme.

Bosić na SNSD-ov prijedlog da Emir Kusturica bude kandidat za gradonačelnika Trebinja gleda kao na običnu šalu.

„Gledam to kao na šalu, na vic. To bi bilo iznenađenje da čovjek koji nema nikakve veze sa problemima ovih građana postane gradonačelnik Trebinja. Ja to ne mogu da zamislim. Sve je moguće, ali mislim da je to probni balon koji je bačen da bi mi sada pričali o tome“, smatra Bosić.

Bosić i Vučurević razgovarali su i o eventualnom prilivu izbjeglica iz Sirije u BiH, navodeći da vjeruju u spremnost nadležnih institucija za takvu situaciju.

BN TV

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

DJS

08.09.2015 13:32

Bosiću, šta ti i tvoja koalicija na nivou BiH radite da se što prije imenuje novi direktor SIPA-e i zamjenik OSA-e?

ODGOVORITE
Name

Odgovor

08.09.2015 13:58

A ja bih najprije ispitao ko to sve obavlja odgovorne dužnosti u redovima OSA-e, SIPE, MUP-u RS, kantonalnim MUP-ovima (da vidimo koliko tamo radi ratnih zločinaca) da nam ne hapse tako važne kadrove kao nedavno.

Name

Re

08.09.2015 17:57

A sto se vi svi palite toliko na tu SIPU. Nema od te vajde nista.

Name

dnk

08.09.2015 20:20

Kunkurs za direktora Sipe ističe krajem sedmice.Sds-ov kadar se imenuje na tu poziciju i počinju istrage i hapšenja!!!!!!Naravno i po dubini će se smjenjivati snsd kadrovi a postavljati sds-ovi!OBA-u dobija Komšić koji se vraća na vlast i u Federaciji.Igra počinje uskoro...

Name

trifko

09.09.2015 07:24

Imenovan je zamjenik ose...re dnk...malo si se zaletio,u snovima se tako ne radi zemljace...

Name

ko11

08.09.2015 13:38

Gospodine Bosicu, prestani pricati u prazno, kad vec sve to znas hapsi covjece vec jednom Dodika, Spirica, Skrbica , ako njih ne uhapsis od tebe a i od SDS-a nece ostati nista, zavrsicete kao DS u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

RE ko11

08.09.2015 14:04

Gospodine, "ko11" pa nema Bosić nikakve pravne, policijske i bilo kave druge moći da bi nekoga hapsio ili sudio, ne puca Bosić u prazno, kada mu damo vlast i kada bude u takvoj poziciji onda možeš nešto takvo reći i osnovano kritikovati, ovako su tvoje kritike pucanj u prazno.

Name

car

08.09.2015 13:56

Gosp BOSICU zavrsite vec jednom imenovanje direktora SIPE da se krene u obracun sa kriminalcima bez obzira na vjeru, naciju, boju koze. Lopov je lopov, a posto odavno najavljujete hapsenja, a na svakoj konferenciji za stampu pricate o raznoraznim aferama bojim se da ste ispalili pucanj u prazno. Em ste ih opomenuli mislim na kriminalce, pa imaju mogucnost da pobjegnu eventualno sakriju dokaze i rezultat corak. Jos bude li istrage opstruisalo Tuzilastvo pisi kukom po ledu.

ODGOVORITE
Name

STEDISA

08.09.2015 14:03

Molim vas da pozurite sa tim da dobijem svoj novac !

ODGOVORITE
Name

Savo

08.09.2015 14:14

Tresla se gora, rodio se mis. Baja je nas zakopo za sva vremena i to kraj ovakve opozicije, medija, naseg kukavicluka, sindikata, boraca....

ODGOVORITE
Name

Aco

08.09.2015 14:32

Bosicu ako imaš dokaz za tu tvrdnju iznesi ga javno a ovako je to bapska prica!

ODGOVORITE
Name

Bl

08.09.2015 15:26

Glasao sam za tebe ali ides mi na zivce ili povedi narod na ulicu ili poklopi se i cuti i uzimaj i dalje tih 15 hiljada primanja mjesecno, a naci ce se vec neko ko ce da povede narod u borbu protiv kriminala i korupcije.

ODGOVORITE
Name

audi

08.09.2015 15:29

Bosicu kud ces kod Vucurevica. Pa juce kupuje novi audi, a opstina pred bankrotom!

ODGOVORITE
Name

Zoran

08.09.2015 16:21

Eto Bosicu sto ne povede tog lopova kad se tako lijepo ispricaste mogo si sa jednim metkom dvije muve ubiti jedan lopov manje i ti koji politički poen dobiti. A izvinte nije on vladajuci kadar on je opozicioni oni su svi pošteni.

Name

trebinje

08.09.2015 15:31

Ja sam mislio da ti ozbiljno govoris.....predji na djela ako mislis na izbore izlaziti! A za to si dobio podrsku.

ODGOVORITE
Name

Bice bolje

08.09.2015 15:51

Sad ce ovaj zakon o veleizdajnicima a i zatvor u Istocnom Sarajevu ce da zavrse i nadam se da ce tretirati ovu problematiku cim se pohapse svi clanovi saveza za promjene. Njih ce prvo ekspert Galijasevic i doktor Stevanduc obic onako postrojene i kad odvoje one za prisilan rad i strijeljanje mozda ostane koji da ga se optuzi i da je kriminalac iz Bobar banke. Ako koji ostane mozda da ga ocinkare za Birac il Bosku. Svi ce tako bit zadovoljni a posebno diktator

ODGOVORITE
Name

herceg

08.09.2015 15:55

Vucurevic zna ko su kriminalci, kad SZP konacno preuzme institucije koje mogu inicirati krivicno gonjenje klupko ce početí da se odmotava...

ODGOVORITE
Name

Свештеник Михаило Микић

08.09.2015 16:00

Додику!? Забога зар не видиш да и други "Срби" и по цијену издаје Бога и СРПСТВА хоће свој дио колача. Дај њима барем зато мрвице које падну са богате трпезе твоје!

ODGOVORITE
Name

Aleksa

08.09.2015 16:01

Je li to njih dvojica probavaju novi audi?

ODGOVORITE
Name

HOCEMO PROMJENE

08.09.2015 16:01

JOJ MAJKO OPOZICIJE,SAMO PRICA I TAKO SVI MI POCINJEMO BITI UMORNI OD SDS.PDP,NISTA SVE PUCNJI U PRAZNO,DODIK VAM JE OBJAVIO RAT A STA VI CEKATE,a TI BOSICU USPUT OCISTI SDS OD PRODANIH DUSA I KRIMINALACA

ODGOVORITE
Name

Policija

08.09.2015 16:49

Pa imate dokaz kako direktor KPD_a,Foča napravi kuću, kupi stan, kupi ogromno imanje.Kako je namjestio samoubistvo momka u Trnovu.Lično vam je sve dostavljeno, pa ništa ne uradiste.Nemate vi petlje za krupnije "zvjerke"kada ništa ne radite sa sitnijim miševima.Dajte Sipu bilo kome ko ima srce, pa da vidite kako se hapsi.....doći će I to vrijeme...

ODGOVORITE
Name

Jadnik

08.09.2015 17:47

Znaju li ova dvojica BOSIĆ I VUČUREVIĆ da se SRBI HVATAJU KO DIVLJE ŽIVOTINJE I TRPAJU U KAZAMATE da bi dokazivali svoju nevinost. Zna li ovaj dvojac,šta je sa DŽAFEROVIĆEM,ORIĆEM,DUDAKOVIĆEM; POTOČARIMA...e jadni mi srbi, ovi u Sarajevu nas prodaše pričom o kriminalu.

ODGOVORITE
Name

радак

08.09.2015 18:42

Oчито да ви који оптужујете опозицију или позицију на нивоу БиХ нећете да видите другу страну проблема. Не може се тек тако хапсити, постоји поступак прописан Законима, ту је Tужилаштво кључно, важно је да су почеле истражне радње и оне ће створити услове за хапшења. Друго, кажете изведите народ, ко тврди да ће народ сложно изаћи на улице? Од наше слоге нема ништа, ми смо говна, зашто то не признамо, само паметујемо. Имали смо давно шансе да бирамо боље људе, прокоцкали смо својим пасивним ставом, игнорисали смо излазак и ето нам Баја до јаја!

ODGOVORITE
Name

GLUHO

08.09.2015 18:43

NEKA UHAPSE BAJU I ON CE KAZATI DZESU PARE.

ODGOVORITE
Name

xxx

08.09.2015 18:53

Ovi sto neprestano spominju ulicu ne znaju sta je to ulica niti su ikad bili na ulici ulica je nepredvidiva izadjite na izbore i recite sta zelite.

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

09.09.2015 05:57

Sve ovo što priča M. Bosić, već je otkrilo vodeći istragu tužilaštvo u Bijeljini, ali je predmet izuzet I dat Tužilaštvu BiH, da bi se moglo lakše manipulisati. Tužilaštvo BiH će voditi istragu par godina, pa će predmet ustupiti Specijalnom tužilaštvu, koje će istragu obustaviti, kao u slučaju zgrade Vlade RS. G. Bosić, ionako priča u prazno. Bolje mu je da se bavi problemima u SDS.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

09.09.2015 06:55

PRIMJER POŠTENJA, ZNANJA, I ODANOSTI JE DANE MALEŠEVIĆ? MALO MORGEN!

ODGOVORITE