UNHCR: 30.000 izbjeglica ušlo u Grčku

Na grčkim ostrvima trenutno se nalazi 30.000 izbjeglica, a od toga njih 20.000 na Lezbosu, saopštio je UNHCR.

Svijet 08.09.2015 | 14:18
UNHCR: 30.000 izbjeglica ušlo u Grčku

Više od 4.500 njih se nalazi na ostrvu Kos, koje je ranije bilo poprište sukoba izbjeglica i grčke policije.

Portparolka UNHCR-a Melisa Fleming, rekla je da svaki dan u Grčku dolazi nekoliko hiljada novih izbjeglica, ali da je ipak tokom vikenda nakon naglog povećanja zabilježeno smanjenje.

Kako je rekla, u Makedoniju je stigao rekordan broj od 7.000 izbjeglica.

Flemingova je rekla da Evropa mora ponuditi zagarantovano preseljenje sirijskih izbjeglica, koji u rekordnom broju bježe u Makedoniju i Grčku zbog nesrećnih okolnosti u njihovoj i okolnim zemljama.

Portparolka UNHCR-a rekla je na brifingu u Ženevi da su razgovori u Evropi o tom pitanju hitni, jer je "očigledno da ne postoji njemačko rješenje za evropski problem".

Ona je pozdravila odvojene ponude Britanije i Francuske da preuzmu sirijske izbjeglice, ali je dodala da se moraju otvoriti prihvatilišta u nekim zemljama, uklučujući Mađarsku i Grčku.

"Ona mogu da rade, samo ako postoji sistem zagarantovanog preseljenja, u kojem će evropske zemlje pristati da preuzmu određen broj izbjeglica. "Verujemo da bi u evropske zemlje trebalo preseliti 200.000 izbjeglica", kazala je ona.

 

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

08.09.2015 12:26

TREĆI SVJETSKI RAT. NA PLANETI ĆE DOĆI DO POMJERANJA 50 MILONA LJUDI! KATASTROFA!

ODGOVORITE
Name

io

08.09.2015 14:04

Da li su to Tarabići ili deda Miloje predvideo a možda i baba Vanga ?

Name

Михаило М.

08.09.2015 13:59

Тајни владари из сенке који су око бацили на природна богаства Сирије, још прије 10 до 15 година преко САД понудили су тадашњем председнику Сирије да Православне хришћане иселе и расле по бијелом свијету. Сирија је тај предлог САД са гнушањем одбила али тајни владари из сенке су пронашли други начин, да стварањем Исламске Државе непослушног Асада који више воли Москву од Вашингтона збаце са власти. Путин не смије Асада да препусти његовој судбини као што је препустио Гадафија у Либији, ако жели да Русија поврати свој углед код МЗ!

ODGOVORITE
Name

Osvit

08.09.2015 14:57

Gospodo iz NATO pakta napali ste drzavu Libiju koja je bila brana da Al Kaida udje u Afriku i da milioni izbjeglica krene iz Afrike prema Evropi i napravi u njoj haos i instalira teroriste. Ovo je rekao u jednom od svojih posljednjih interviju Muamer Gadafi prije nego je zvjerski ubijen. Pohlepa medjunarodnih mocnika i danas vidi samo lake izvore profita, a posljedice ostavljaju da rjesava neko drugi. Mrznja i zelja da se svrgne Asad, da bi pod kontrolu stavili Sirijska bogatstva je daleko veca nego da se neutralise ISIL region stavi pod kontrolu maticnih drzava i uspostavi trajni mir koji je zna se ko narusio i zato gospodo iz Evrope umjesto sto na Evropskom Parlamentu raspravljate o izbjeglicama stavite na dnevni red inspiratore sukoba na trenutnim zaristima u svijetu ako imate snage, ako ne i dalje se bavite posljedicama, a ne uzrocima problema.

ODGOVORITE