"Studenti" iz Niša diluju drogu u Švajcarskoj

Među Srbima, koji sa Albancima i Švajcarcima "drže" tržište heroina u Švajcarskoj, ima i dilera iz Niša koji tamo uglavnom odlaze kao turisti i studenti, pišu Južne vesti.

Srbija 05.09.2015 | 11:20
"Studenti" iz Niša diluju drogu u Švajcarskoj

Dok u niškoj policiji kažu da se godišnje u Švajcarskoj uhapsi oko 20 osoba sa teritorije Niša zbog dilovanja, u švajcarskoj federalnoj policiji taj broj ne preciziraju.

Međutim, kako kažu za Južne vesti, Srbi su najčešći dileri heroina u ovoj zemlji, posle Albanaca kojih ima ubedljivo najviše.

Prema njihovim rečima, u najvećem broju slučajeva srpski dileri nemaju prebivalište na teritoriji Švajcarske nego u zemlju dolaze kao turisti, a u nekim slučajevima tu se čak i upišu na fakultet.

Naročito su aktivni u istočnom delu zemlje, gde policija uhapsi i najveći broj dilera iz Srbije, među kojima, kažu, ima i Nišlija.

- Niš je važno mesto odakle potiču ili dolaze Srbi koje smo do sada hapsili. Ubedljivo najviše ih je u istočnim regionima Švajcarske, naročito u kantonu i gradu Sent Galenu, ali hapsimo ih i po Cirihu - kažu u švajcarskoj federalnoj policiji.

U zapadnom delu, kako napominju, Nišlije i Srbi generalno "ne igraju značajnu ulogu na tržištu heroina".

Prodaja heroina ugovara se preko SMS poruka iz Srbije

U švajcarskoj federalnoj policiji kažu da najviše srpskih dilera "hvataju" sa malim količinama, od nekoliko grama do nekoliko desetina grama.

- Ovo je najčešći način rada Srba koji švercuju heroin: uđu u zemlju sa određenom količinom droge, a to je uglavnom od nekoliko stotina grama do 1-2 kilograma. Potom ga prodaju "na malo" i napuštaju zemlju kada isprazne zalihe. Mogu opet u nekom trenutku da se vrate a mogu i da ih zamene drugi pojedinci - kažu u policiji.

Najveći broj dilera, objašnjavaju, nema naročitu "širinu" u poslu, jer se sastanci sa kupcima uglavnom ugovaraju preko SMS poruka poslatih sa telefona iz Srbije.

U niškoj policiji kažu da je Niš jedna od tačaka na tzv. balkanskoj ruti krijumčarenja koja vodi uglavnom iz Avganistana, Pakistana i Turske ka zemljama EU i Švajcarske.

- Poslednjih godina mogu se uočiti promene trasa krijumčarenja droge jer se sve više izbegavaju zemlje koje nisu članice EU, zbog kontrole na graničnim prelazima. Češće se za krijumčarenje koriste tzv. otvoreni prelazi između zemalja članica EU - kažu u policiji.

Kako dodaju, Niš se nalazi na "heroinskoj trasi" pre svega zbog svog geografskog položaja.

Izvor: Južnevesti

Komentari / 0

Ostavite komentar