"Студенти" из Ниша дилују дрогу у Швајцарској

Међу Србима, који са Албанцима и Швајцарцима "држе" тржиште хероина у Швајцарској, има и дилера из Ниша који тамо углавном одлазе као туристи и студенти, пишу Јужне вести.

Србија 05.09.2015 | 11:20
"Студенти" из Ниша дилују дрогу у Швајцарској

Док у нишкој полицији кажу да се годишње у Швајцарској ухапси око 20 особа са територије Ниша због диловања, у швајцарској федералној полицији тај број не прецизирају.

Међутим, како кажу за Јужне вести, Срби су најчешћи дилери хероина у овој земљи, после Албанаца којих има убедљиво највише.

Према њиховим речима, у највећем броју случајева српски дилери немају пребивалиште на територији Швајцарске него у земљу долазе као туристи, а у неким случајевима ту се чак и упишу на факултет.

Нарочито су активни у источном делу земље, где полиција ухапси и највећи број дилера из Србије, међу којима, кажу, има и Нишлија.

- Ниш је важно место одакле потичу или долазе Срби које смо до сада хапсили. Убедљиво највише их је у источним регионима Швајцарске, нарочито у кантону и граду Сент Галену, али хапсимо их и по Цириху - кажу у швајцарској федералној полицији.

У западном делу, како напомињу, Нишлије и Срби генерално "не играју значајну улогу на тржишту хероина".

Продаја хероина уговара се преко СМС порука из Србије

У швајцарској федералној полицији кажу да највише српских дилера "хватају" са малим количинама, од неколико грама до неколико десетина грама.

- Ово је најчешћи начин рада Срба који шверцују хероин: уђу у земљу са одређеном количином дроге, а то је углавном од неколико стотина грама до 1-2 килограма. Потом га продају "на мало" и напуштају земљу када испразне залихе. Могу опет у неком тренутку да се врате а могу и да их замене други појединци - кажу у полицији.

Највећи број дилера, објашњавају, нема нарочиту "ширину" у послу, јер се састанци са купцима углавном уговарају преко СМС порука послатих са телефона из Србије.

У нишкој полицији кажу да је Ниш једна од тачака на тзв. балканској рути кријумчарења која води углавном из Авганистана, Пакистана и Турске ка земљама ЕУ и Швајцарске.

- Последњих година могу се уочити промене траса кријумчарења дроге јер се све више избегавају земље које нису чланице ЕУ, због контроле на граничним прелазима. Чешће се за кријумчарење користе тзв. отворени прелази између земаља чланица ЕУ - кажу у полицији.

Како додају, Ниш се налази на "хероинској траси" пре свега због свог географског положаја.

Извор: Јужневести

Коментари / 0

Оставите коментар