Bogataši izgubili 182 milijarde dolara

Slabljenje povjerenja na svjetskim berzama oslabilo je bogatstvo vodećih svjetskih milijardera za 182 milijarde dolara prošle nedjelje, a samo u petak industrijski indeks Dau Džons na Vol Strit je zabilježio pad od 500 poena.

Svijet 25.08.2015 | 09:41
Bogataši izgubili 182 milijarde dolara

Na sve to, samo juče, na „crni ponedjeljak“, akcionari 300 najvećih evropskih kompanija izgubili su na berzama više od 400 milijardi dolara, dok je indeks Dau Džons pao za 1.000 poena u prvim minutima poslovanja, prenose američki mediji.

Pad je rezultat zabrinutosti zbog usporavanja rasta kineske privrede. Kretanju berzanskih indeksa nizbrdo doprinijele su i vjesti iz naftnog sektora, u kojem su cijene crnog zlata nastavile da tonu.

Više od 400 milijardi dolara koje su juče izgubljene najveći su gubici na berzi od 2008, kada je počela svjetska ekonomska kriza. Paniku na evropskim berzama izazvao je dramatičan pad na kineskom tržištu kapitala od 8,5 odsto, koji se desio preksinoć po našem vremenu.
„Crni ponedjeljak“, kako ga nazivaju strani mediji, najveći je pad na kineskom tržištu od 2007.

“Nema sumnje da panika rađa paniku na Vol Strit tržištu", izjavio je predsjednik kompanije „Holand&“ Majkl Holand za Blumberg, nazivajući jučerašnji dan „crnim ponjedeljkom“ i dodajući da je „to psihološka stvar, koja se širi svuda“.

Pojedine evropske berze juče su, takođe,zabilježile gubitak veći od sedam procenata u popodnevnom trgovanju.

“Pratimo situaciju u Kini vrlo pomno. Međutim, negativne posljedice po nemačku privredu verovatno će biti ograničene”, izjavio je portparol vlade najveće evropske ekonomije.

Grčka u nokautu

Među ostalim evropskim tržištima koja su juče doživjela „crni ponedjeljak“ s gubitkom iznad pet procenata nalaze se berza u Amsterdamu, Briselu, Milanu, Madridu i Oslu, čiji je indeks završio na najnižem nivou za četiri godine. Krizom pogođena glavna grčka berza oslabila je za više od 10 odsto.

Izvor: Kurir.rs

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

vvvv

25.08.2015 07:55

Ja mirno spavam necu biti na toj listi.

ODGOVORITE
Name

Logika...

25.08.2015 08:50

Treci Svjetski nikad biti nece. Ekonomski ratovi su desetine puta isplativiji i ne zagadjuju okolis.

ODGOVORITE
Name

Logika

25.08.2015 08:53

Ne gube oni svoj novac nego, nažalost, naš. Države će morati pokriti gubitke banaka i investicionih fondova, a to na kraju ide preko leđa najsiromašnijih.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.08.2015 09:37

Ovako se uvode sankcije. Što se mene tiče sve da imam novca ostavio bih ga u "slamaricu". Kakve akcije i hartije od vrijednosti. Pogotovo kod nas one služe samo za pljačku.

ODGOVORITE
Name

yu

25.08.2015 09:43

Kako dobil tako i izgubili tesko siromaku kad izgubi marku

ODGOVORITE