Bilećkim radnicama ni plata, a ni knjižica

Radnice „Nikole Tesle“, njih 45 kojima nije produžen ugovor o radu, i dalje se okupljaju pred fabrikom u Bileći. One traže da im neko od rukovodstva objasni da li su i zbog čega dobili otkaze, da im se izmire sva dugovanja, a pomoć traže i od Vlade Republike Srpske.

Republika Srpska 24.08.2015 | 21:05
Bilećkim radnicama ni plata, a ni knjižica

Radnice vladinog preduzeća kažu da ne znaju kakav je njihov status pošto rukovodstvo tog preduzeća s njima ne komunicira. One tvrde da im radne knjižice još uvijek nisu uručene, ali ni da ih zbog neizmirenih obaveza ne mogu preuzeti kako bi se prijavile na biro.

Bivši poslodavac „Imeks internacional“ Milene Janković ostao im je dužna tri plate, jednu im duguje „Nikola Tesla“, a kako kažu dopronosi im nisu plaćeni od januara ove godine.

„Tri plate od Milene Janković i jedna za 6. mjesec, koju smo zaradili. Čak su nas razdvojili i nisu nam ni topli obrok isplatili za razliku od radnica koje rade. Doprinose su navodnu uplatili do 31. decembra, a do današnjeg dana nijedan mjesec. Nije uplaćeno ni zdravstveno“, kaže Milena Šolaja, radnica „Nikole Tesle“.

Milena Vukalović, predsjednik sindikata u „Nikoli Tesli“ kaže da radnice samo traže svoja prava.

„Tražimo naša prava. Međutim, nemamo nkakv odgovor. Gdje god dođemo niko ne zna ništa, direktora pitajete, a do direktora ne možemo da dođemo. Niti radimo, niti nam daju otkaz, niti knjižice možemo dići, tako da ne znamo uopšte na čemu smo“, istakla je Vukalovićeva.

Radnice iz Bileće pomoć traže i od Vlade RS i poslanika SNSD-a iz tog grada Radovana Vukovića, koji su prilikom otvoranja Fabrike presdstvljali kao nosioci tekstilnog projkta u Bileći, a sada ih nigdje nema.

"Pozivamo gospođu Cvijanović i sve one koji su otvorili ovu firmu. Radovana Vukovića, koji je ženama bilećkim obećao ovdje budućnost za njihovu djecu i sve ostale. Međutim, ni njega nigdje nema“, dodala je Milena Vukalović.

„Pošto je ovo projekat Vlade, pozovamo gospođu Cvijanović da dođe i vidi kako da nam se rješi ovaj problem. Ako ne mi smo spremne autobus platiti za Banjaluku i nećemo micati ispred Vlade dok se naš problem ne rješi“, navela je Mira Nešković, radnica „Nikole Tesle“.

Direktor „Nikole Tesle“ Dušan Vještica za internet magazin „Moja Hercegovina“ ponovio je da radnice sa kojima nisu produženi ugovori nisu više radnice tog preduzeća, da su dobile obavještenje da radne knjižice mogu preuzeti kod uprave u Bileći, koje su im zaključene i pored toga što im nisu uplaćeni svi dopronisi i porezi.

„Svi doprinosi će im biti uplaćeni. Pa nisu ni meni uplaćeni doprinosi! Je li vi hoćete da kažete da u čitavoj državi, da su uplaćeni doprinosi, da su svim radnicima uplaćeni doprinosi, da u državi cvjeta cvjeće i sada jedino radnicama u Bileći ne. Znači doprinosi se uplaćuju, porezi za treći mjesec su uplaćeni, biće i doprinosi. Znači kako novac pristiže tako se uplaćuju i čiste. Porezi za 3. mjesec 2015. godine su uplaćeni, a sada će biti za februar i mart“, obećava Vještica.

Vještica kaže da sada u „Nikoli Tesli“ radi 140 radnika, dok radnice koje štrajkuju tvrde da je u Fabrici angažovano svega 60 zajedno sa režijom.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vaučer

24.08.2015 19:59

Naša Vlada daje obično vaučere ugroženima, pa je i nima mogla dati koji vrijedonsni bon.

ODGOVORITE
Name

lutkar

24.08.2015 21:12

Ovaj bagrov od direktora već primjenjuje novi zakon o radu.

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

24.08.2015 21:47

Tipični nesposobni SNSD, nazovi direktor. A ustvari bagrov.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

25.08.2015 09:29

Krenuo je ustasa na noz sa nama hercegovcima i narodom RS od prvog dana.Zelim da podrzim ove divne zene koje se bore za svoje porodice,dostojanstvo i pravdu u drzavi kao i BN i I.Sarajevo i sve slobodarsko u RS. Ova pobjeda nad ustasama olicenim u Dodigu i njegovoj vlasti ce biti ravna pobjedi kad smo pobjedili Hitlera i onoj kad smo napravili RS!Da nam je vjecna RS!

ODGOVORITE
Name

Kvisko

25.08.2015 12:00

Nisu one radnice već manekenke i neradnice. Ostaci komunističke truleži. Kako isti takav pogon funkcioniše na 20 m od njih.

ODGOVORITE