Билећким радницама ни плата, а ни књижица

Раднице „Николе Тесле“, њих 45 којима није продужен уговор о раду, и даље се окупљају пред фабриком у Билећи. Оне траже да им неко од руководства објасни да ли су и због чега добили отказе, да им се измире сва дуговања, а помоћ траже и од Владе Републике Српске.

Република Српска 24.08.2015 | 21:05
Билећким радницама ни плата, а ни књижица

Раднице владиног предузећа кажу да не знају какав је њихов статус пошто руководство тог предузећа с њима не комуницира. Оне тврде да им радне књижице још увијек нису уручене, али ни да их због неизмирених обавеза не могу преузети како би се пријавиле на биро.

Бивши послодавац „Имекс интернационал“ Милене Јанковић остао им је дужна три плате, једну им дугује „Никола Тесла“, а како кажу допроноси им нису плаћени од јануара ове године.

„Три плате од Милене Јанковић и једна за 6. мјесец, коју смо зарадили. Чак су нас раздвојили и нису нам ни топли оброк исплатили за разлику од радница које раде. Доприносе су наводну уплатили до 31. децембра, а до данашњег дана ниједан мјесец. Није уплаћено ни здравствено“, каже Милена Шолаја, радница „Николе Тесле“.

Милена Вукаловић, предсједник синдиката у „Николи Тесли“ каже да раднице само траже своја права.

„Тражимо наша права. Међутим, немамо нкакв одговор. Гдје год дођемо нико не зна ништа, директора питајете, а до директора не можемо да дођемо. Нити радимо, нити нам дају отказ, нити књижице можемо дићи, тако да не знамо уопште на чему смо“, истакла је Вукаловићева.

Раднице из Билеће помоћ траже и од Владе РС и посланика СНСД-а из тог града Радована Вуковића, који су приликом отворања Фабрике пресдствљали као носиоци текстилног пројкта у Билећи, а сада их нигдје нема.

"Позивамо госпођу Цвијановић и све оне који су отворили ову фирму. Радована Вуковића, који је женама билећким обећао овдје будућност за њихову дјецу и све остале. Међутим, ни њега нигдје нема“, додала је Милена Вукаловић.

„Пошто је ово пројекат Владе, позовамо госпођу Цвијановић да дође и види како да нам се рјеши овај проблем. Ако не ми смо спремне аутобус платити за Бањалуку и нећемо мицати испред Владе док се наш проблем не рјеши“, навела је Мира Нешковић, радница „Николе Тесле“.

Директор „Николе Тесле“ Душан Вјештица за интернет магазин „Моја Херцеговина“ поновио је да раднице са којима нису продужени уговори нису више раднице тог предузећа, да су добиле обавјештење да радне књижице могу преузети код управе у Билећи, које су им закључене и поред тога што им нису уплаћени сви допрониси и порези.

„Сви доприноси ће им бити уплаћени. Па нису ни мени уплаћени доприноси! Је ли ви хоћете да кажете да у читавој држави, да су уплаћени доприноси, да су свим радницима уплаћени доприноси, да у држави цвјета цвјеће и сада једино радницама у Билећи не. Значи доприноси се уплаћују, порези за трећи мјесец су уплаћени, биће и доприноси. Значи како новац пристиже тако се уплаћују и чисте. Порези за 3. мјесец 2015. године су уплаћени, а сада ће бити за фебруар и март“, обећава Вјештица.

Вјештица каже да сада у „Николи Тесли“ ради 140 радника, док раднице које штрајкују тврде да је у Фабрици ангажовано свега 60 заједно са режијом.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ваучер

24.08.2015 19:59

Наша Влада даје обично ваучере угроженима, па је и нима могла дати који вриједонсни бон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

луткар

24.08.2015 21:12

Овај багров од директора већ примјењује нови закон о раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

24.08.2015 21:47

Типични неспособни СНСД, назови директор. А уствари багров.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

25.08.2015 09:29

Кренуо је устаса на ноз са нама херцеговцима и народом РС од првог дана.Зелим да подрзим ове дивне зене које се боре за своје породице,достојанство и правду у дрзави као и БН и И.Сарајево и све слободарско у РС. Ова побједа над устасама олиценим у Додигу и његовој власти це бити равна побједи кад смо побједили Хитлера и оној кад смо направили РС!Да нам је вјецна РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квиско

25.08.2015 12:00

Нису оне раднице већ манекенке и нераднице. Остаци комунистичке трулежи. Како исти такав погон функционише на 20 м од њих.

ОДГОВОРИТЕ