Sud presudio u korist poginulih i nestalih

Sumnja da je Komisija, koja radi od 1998, potrošila desetine miliona KM bez rezultata.

Bosna i Hercegovina 15.08.2015 | 12:00
Sud presudio u korist poginulih i nestalih

Presuda Suda BiH u korist Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, a protiv Saveta ministara BiH, trebalo bi da otkrije na koji način je radila Međunarodna komisija za nestale od 1998. godine kad je osnovana.

Proces pred Sudom BiH trajao je dve godine i donesena je presuda u korist organizacije iz Republike Srpske.

Naime, već godinama Republička organizacija porodica poginulih i nestalih RS ukazuje da Međunarodna komisija nije ništa konkretno uradila u procesu traženja nestalih iz rata, pre svih Srba, i sada očekuje konkretne odgovore od Saveta ministara BiH o radu Komisije.

Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica ubijenih i nestalih, kaže za "Novosti" da se još uvek traga za 1.670 nestalih Srba, a da su nestali Bošnjaci prioritet pomenute komisije i Instituta za traženje nestalih BiH.

Ova komisija za nestale osnovana je 1998. godine uz pomoć američke ambasade. Od tada je potrošila na desetine miliona maraka stranih donacija, a nikome od domaćih institucija ne odgovaraju za ono što rade. Na čelu Komisije se nalazi Tomas Miler, bivši američki ambasador u BiH. Pored njega ima još oko 100 zaposlenih koji su pretežno Bošnjaci i rade samo u korist potrage za ubijenim Bošnjacima, dok Srbe niko i ne spominje. Ovome ide u prilog i činjenica da je od osnivanja Instituta za traženje nestalih BiH, pre šest godina, pronađeno samo 250 Srba - pojašnjava Mitrović.

BROJKE:

* 1.670 Srba još se vodi kao nestalo
* 250 Srba pronađeno za šest godina
* 3.000 neidentifikovanih u 12 mrtvačnica u BiH


Mitrović kaže da Savet ministara BiH sada ima mesec dana da sprovede istragu o istorijatu rada Međunarodne komisije za nestale.

Mislim da će svaki odgovor Saveta ministara BiH nakon istrage biti skandalozan. Ova organizacija je osnovana bez ikakve zakonske podloge, jer sa Amerikancima niko nije ni pomišljao da ulazi u konflikt te 1998. godine, kad im je Jasminko Prlić, tadašnji predsedavajući Saveta ministra, dao "zeleno svetlo" za rad - ističe Mitrović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić podseća da je Međunarodna komisija kao nevladina organizacija u BiH ušla na mala vrata i kontrolisala proces traženja nestalih.

Ova komisija je uzela pod svoje kontrolu traženja nestalih. Sada je vreme da se podnesu računi šta su radili - izjavio je Kojić.

ISMP je u nekoliko navrata pravio biltene nestalih u BiH u proteklom ratu. Tako je prema poslednjim podacima koje su izneli pred javnost pronađeno i identifikovano oko 23.000 od oko 31.500 osoba, čiji je nestanak prijavljen kao posledica rata. Pronađeno je i identifikovano oko 70 odsto ukupnog broja. Posmrtni ostaci 8.192 nestale osobe identifikovani su klasičnim metodama, dok su njih 14.792 identifikovane na osnovu analize DNK.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar