Šta vam govori test na trudnoću?

Humani korionski gonadotropin (HCG) je hormon koji luči posteljica tokom trudnoće, a u krvi se može pronaći već nekoliko dana nakon začeća.

Zdravlje 08.08.2015 | 19:00
Šta vam govori test na trudnoću?

Nalaz je gotov istoga dana, a nivo hormona u krvi govori više od detekcije trudnoće. U normalnoj trudnoći betaHCG brzo i pravilno raste; a na svakih 31 sat nivo u krvi se udvostručuje. Njegov nepravilan rast može ukazati na vanmateričnu trudnoću.

Kućni testovi za trudnoću za pet minuta utvrđuju da li je betaHCG prisutan u urinu. Testovi različitih cena i proizvođača različito su osetljivi - uglavnom reaguju već na vrednosti od 25-50 IJ/L. To znači da je u vreme očekivane menstruacije, kada je vrednost betaHCG-a oko 100 IJ/L, tačnost testova 99 odsto. Testovi ponekad mogu dati i netačan rezultat.

Ako je vrednost betaHCGa ispod nivoa detektabilnosti testa, nalaz će biti lažno negativan. Takođe, kod nepravilnosti u radu bubrega može se promeniti sastav mokraće što takođe može dovesti do pogrešnog rezultata testa.

Svakako i rezultat testa i krvnu pretragu treba što pre proveriti pregledom kod lekara.

Iako se često smatra da test ne može biti lažno pozitivan, nije tako. Pozitivan rezultat mogu izazvati krv ili proteini u mokraći, neki lekovi za smirenje i hipnotici kao i opasna vanmaternična trudnoća.

B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Th

11.08.2015 20:47

Test za trudnoću vam govori dvije stvari: 1) trudni ste; 2) niste trudni. I prestanite više da zaglupljujete ljude glupim člancima.

ODGOVORITE