Rusija zabranila strane kondome

Kondomi su dodati na listu uvoznih predmeta koje su ruska industrija i Ministarstvo trgovine odlučili da zabrane zbog sukoba za zapadom koji se izrodio iz konflikta sa Ukrajinom.

Zanimljivosti 08.08.2015 | 11:00
Rusija zabranila strane kondome

Predložena ograničenja u vezi sa kondomima "nemaju nikakve veze sa zdravljem", rekao je Grenadij Oništenko, šef federalnog servisa za nadgledanje prava kupaca i zdravlje, za "Moscow Times".

Prema njegovim rečima, zabranom stranih kondoma "doći će do disciplinovanijeg, strožeg i pažljivijeg izbora partnera, a možda će to biti i dobro za rusko društvo u pogledu rešavanja demografskih problema".

Među ostalim stvarima zabranjenim za uvoz nalaze se i medicinska sredstva kao što su zavoji, štake, štapići za uši, ortopedska obuća i slično.

Lista je objavljena u vreme kad broj zaraženih HIV-om u ovoj zemlji raste - prema pisanju Gardijana, u poslednjih pet godina zaraženo je bar 2 miliona ljudi.

Vadim Pokrovski, koji se nalazi na čelu AIDS centra ove zemlje, kaže za "Moscow Times" da nije problem u stranim kondomima, nego u nedostatku jeftinih kondoma u zemlji, onih koji bi bili pristupčniji studentima i onima koji su siromašni.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar