Mane i vrline ulaska Srbije u NATO

Srbija bi se, ulaskom u NATO, našla u trećoj kategoriji zemalja, koje bespogovorno podržavaju sve akcije SAD, a postala bi žrtva pogoršanja odnosa Vašingtona i Moskve, prenosi "Sputnjik".

Srbija 06.08.2015 | 20:05
Mane i vrline ulaska Srbije u NATO

Direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković smatra da bi Srbija, ukoliko se odluči za ulazak u NATO, puno toga žrtvovala, a za to ne bi dobila nikakvu kompenzaciju.

U slučaju ulaska Srbije u NATO, glas Srbije bi bio samo formalnost, s obzirom na to da je u toj hijerarhiji presudan samo glas SAD.

Proroković napominje da u strukturi NATO alijanse postoji jasna podjela na tri grupe država - na samom vrhu je SAD i Velika Britanija, u drugoj su veće evropske zemlje, poput Njemačke, Francuske, Italije, Španije i Poljske, koje ponekad pruže otpor određenim akcijama Amerike.

Proroković kaže da su u trećoj kategoriji sve ostale zemlje, kao što su Bugarska, Rumunija, Albanija i Hrvatska, koje služe da bespogovorno podržavaju sve akcije SAD i ističe da njih Amerika gura kao taoce zaoštravanja odnosa sa Rusijom.

"Zauzvrat, Amerika im ne daje nikakve garancije da će kompenzovati bilo kakvu ekonomsku štetu ili ponuditi alternativno rešenje za energetsku bezbednost", dodao je Proroković.

Analitičar Vladimir Trapara kaže da postoji scenario da eventualni ulazak u NATO ne bi nužno značio da se Srbija odriče Rusije, ali samo u slučaju da se odnosi Moskve i Zapada dodatno ne zaoštre.

"Ukoliko odnosi Rusije i Zapada budu dodatno zatezani, a Srbija se ulaskom u NATO nedvosmisleno priključi Zapadu, onda će je i Rusija tretirati kao neprijatelja", navodi Trapara.

Trapara ističe da bi ulazak u NATO onemogućio Srbiji i da zastupa sopstvene interese u regionu, između ostalog, da štiti prava Srba van njenih granica.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Pocelo

06.08.2015 21:35

Znaci pocelo se pricati i u ulasku Srbije u NATO. Gotovi smo!

ODGOVORITE
Name

gaso

06.08.2015 22:11

Kako narod odluci de ce da zivi ili istok ili zapad imaju izbor gradani Srbije ko sto su i svi imali u republikama titinim.

Name

pogled sa strane

06.08.2015 23:02

Srbija ne treba ući ni u NATO ni u EU. Jer tamo nije dobrodošla. Srbija će u EU nestati. S obzirom na ponašanje naroda u zadnjih 25 godina možda i treba da nestane.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

07.08.2015 14:57

Ko nije vidio koje nam je zlo učinio zapad i sada ga čini onda je budala. Poslednji slučaj je engleska rezolucija (po Vučiću prijateljska država) o genocidu gdje nam Rusija spasila i čast i zadnjicu.Ima onih koji te više vole što ih više tučeš (znamo kako se to zove) Najveći primjer za to je Japan ali nije jedini....

ODGOVORITE