Мане и врлине уласка Србије у НАТО

Србија би се, уласком у НАТО, нашла у трећој категорији земаља, које беспоговорно подржавају све акције САД, а постала би жртва погоршања односа Вашингтона и Москве, преноси "Спутњик".

Србија 06.08.2015 | 20:05
Мане и врлине уласка Србије у НАТО

Директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић сматра да би Србија, уколико се одлучи за улазак у НАТО, пуно тога жртвовала, а за то не би добила никакву компензацију.

У случају уласка Србије у НАТО, глас Србије би био само формалност, с обзиром на то да је у тој хијерархији пресудан само глас САД.

Пророковић напомиње да у структури НАТО алијансе постоји јасна подјела на три групе држава - на самом врху је САД и Велика Британија, у другој су веће европске земље, попут Њемачке, Француске, Италије, Шпаније и Пољске, које понекад пруже отпор одређеним акцијама Америке.

Пророковић каже да су у трећој категорији све остале земље, као што су Бугарска, Румунија, Албанија и Хрватска, које служе да беспоговорно подржавају све акције САД и истиче да њих Америка гура као таоце заоштравања односа са Русијом.

"Заузврат, Америка им не даје никакве гаранције да ће компензовати било какву економску штету или понудити алтернативно решење за енергетску безбедност", додао је Пророковић.

Аналитичар Владимир Трапара каже да постоји сценарио да евентуални улазак у НАТО не би нужно значио да се Србија одриче Русије, али само у случају да се односи Москве и Запада додатно не заоштре.

"Уколико односи Русије и Запада буду додатно затезани, а Србија се уласком у НАТО недвосмислено прикључи Западу, онда ће је и Русија третирати као непријатеља", наводи Трапара.

Трапара истиче да би улазак у НАТО онемогућио Србији и да заступа сопствене интересе у региону, између осталог, да штити права Срба ван њених граница.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Поцело

06.08.2015 21:35

Знаци поцело се прицати и у уласку Србије у НАТО. Готови смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гасо

06.08.2015 22:11

Како народ одлуци де це да зиви или исток или запад имају избор градани Србије ко сто су и сви имали у републикама титиним.

Name

поглед са стране

06.08.2015 23:02

Србија не треба ући ни у НАТО ни у ЕУ. Јер тамо није добродошла. Србија ће у ЕУ нестати. С обзиром на понашање народа у задњих 25 година можда и треба да нестане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

07.08.2015 14:57

Ко није видио које нам је зло учинио запад и сада га чини онда је будала. Последњи случај је енглеска резолуција (по Вучићу пријатељска држава) о геноциду гдје нам Русија спасила и част и задњицу.Има оних који те више воле што их више тучеш (знамо како се то зове) Највећи примјер за то је Јапан али није једини....

ОДГОВОРИТЕ