Sastanak Lavrova i Kerija u Kuala Lumpuru

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovaraće danas u Kuala Lumpuru, na marginama samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije /ASEAN/, sa američkim državnim sekretarom DŽonom Kerijem o nizu pitanja od zajedničkog interesa za dvije države.

Svijet 05.08.2015 | 09:45
Sastanak Lavrova i Kerija u Kuala Lumpuru

Lavrov i Keri sastali su se 3. avgusta u Kataru sa saudijskim ministrom spoljnih poslova Adelom al-DŽubeirom i razgovarali o situaciji u Siriji u kontekstu borbe protiv terorističke organizacije "Islamska država".

Zvaničnici su se složili da postoji potreba za političkim rješenjem konflikta i za važnom ulogom koju bi u postizanju tog rješenja igrale opozicione grupe.

Zvanična Moskva radi na tome da sirijska vlada i zemlje u tom regionu, uključujući Saudijsku Arabiju, uspostave alijansu za borbu protiv militanata "Islamske države", koji su zauzeli velike dijelove sirijske teritorije tokom građanskog rata između snaga sirijske vlade i pobunjenika.

Pozivajući na širu međunarodnu saradnju u borbi protiv džihadista, Rusija tvrdi da napredovanje džihadista u osvajanju teritorija znači da bi čak i protivnici sirijskog predsjednika Bašara al Asada sada treballo da se pridruže zvaničnom Damasku u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

Komentari / 0

Ostavite komentar