Maldivi na prodaju

Parlament Maldiva prvi put je izglasao zakon kojim se odobrava predaja zemlje u vlasništvo stranih građana

Putovanja 27.07.2015 | 11:30
Maldivi na prodaju

Parlament Maldiva prvi put je izglasao zakon kojim se odobrava predaja zemlje u vlasništvo stranih građana, prenosi Rojters. Maldivi se nalaze u strateški važnom regionu Indijskog okeana, što na kraju može dovesti do kupovine zemlje od strane kineskih investitora, zabrinuti su lokalna opozicija i Indijci.

Vlada očekuje da reforme privuku investitore u specijalne zone Maldiva, što će omogućiti republici da diversifikuje ekonomiju i razvija se ne samo na račun turizma. Novi zakon, koji predsednik tek treba da ratifikuje, omogućiće strancima da kupe zemlju u vrednosti od više od jednog miliona dolara.

Investitori bi mogli dobiti samo 10 odsto od ukupne površine maldivske teritorije, koja iznosi nešto manje od 300 kvadratnih kilometara, navodi maldivski list „Radživ“. Ipak, čak i tako mali deo zemlje izazvao je veliku diskusiju među maldivskim i stranim političarima.

Opozicija se plaši da će kineski investitori kupiti maldivsku zemlju i stvoriti od nje deo međunarodne infrastrukturne mreže „Put svile“. Ovaj zakon priprema širenje delatnosti Kineza u Indijskom okeanu, smatraju oni.

Pojava kineskih investitora u rejonu Maldiva može zaoštriti odnose između Kine i Indije, jer Nju Delhi smatra ovaj region svojom zonom uticaja.

Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

130 cm

30.07.2015 22:46

Tolika je prosjecna nadmorska visina. More se podize zbog otapljanja leda i pitanje je dana kad Maldivi ce nestati. Kinezi misle sigurno to nasipati s necim. Velike investicije ali oni moraju negdje.

ODGOVORITE