"Dobro jutro, srećan vam Dan nezavisnosti"

"Dobro jutro američki piloti. Ovdje smo da bismo vas pozdravili na četvrti juli, Dan nezavisnosti" bila je poruka poslata sa dva ruska bombardera koji su prišli na oko 60 kilometara od obala američke savezne države Kalifornije 4. jula ove godine.

Svijet 23.07.2015 | 13:56
"Dobro jutro, srećan vam Dan nezavisnosti"

Poruke su primili američki borbeni avioni koji su poletjeli kako bi ih presreli, a informacija o neobičnoj čestitki saopštena je tek u srijedu, piše CNN.

Susret ruskih bombardera Tu-95 i američkih lovaca F-15s desio se istog dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao Dan nezavisnosti američkom kolegi Baraku Obami.

"Ruski piloti su poslali poruku putem vanrednog kanala za komuniciranje", saopšteno je iz NORAD-a, sjevernoameričkog komandnog centra za vazdušnu odbranu.

Iako iz komande incident nisu htjeli okarakterisati kao prijetnju, rečeno je kako je susret nosio potencijal za destabilizovanje situacije zbog činjenice da su ruski avioni sposobni za nošenje nuklearnog oružja prišli SAD-u bez najave.

Istoga dana američki lovci presreli su dva ruska bombardera nedaleko od obala Aljaske, a u tom, kao ni u slučaju zabilježenom kod Kalifornije, ruski avioni nisu narušili američki vazdušni prostor.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Inckola

23.07.2015 12:01

Biće ipak manjih incidenata izmedju njih. Rezultat? Nezahvalno prognozirati.

ODGOVORITE
Name

ok

23.07.2015 12:30

Rusi bili u medjunarodnim vodama cestitali praznik,sasvim normalno i posteno.

ODGOVORITE
Name

Sila na silu

23.07.2015 12:59

Nika carstvo nije udarilo na drugo carstvo direktno, niti će udariti. Uvijek su to radili preko manjih država i naroda, te tako potkopavali jedni druge. Tako je i sada, te će tako i biti.

ODGOVORITE
Name

MD

23.07.2015 14:07

Navikli amerikanci da se sami sepure nebom,e pa nemoze vise,ima neko ko vas se neboji.

ODGOVORITE