Grci usvojili drugi set reformskih zakona

Sa 230 glasova "za" i 63 "protiv" grčki parlament usvojio je drugi set reformskih zakona koje međunarodni poverioci traže u zamenu za treći paket pomoći Atini. I Janis Varufakis glasao "za".

Svijet 23.07.2015 | 09:30
Grci usvojili drugi set reformskih zakona

Grčki parlament počeo je oko 22 časa, odnosno 23 časa po lokalnom vremenu, raspravu o setu reformi čije bi usvajanje omogućilo da počnu pregovori sa međunarodnim poveriocima o trećem paketu pomoći Grčkoj.
Nakon pet sati žučne rasprave, u kojoj su poslanici uglavnom prebacivali krivicu jedni na druge za nastanak krize, usledilo je glasanje. "Za" reformske zakone bilo je 230  poslanika, dok su "protiv" glasala 63 člana parlamenta.

Najveće iznenađenje tokom glasanja doneo je doskorašnji ministar finansija Janis Varufakis, koji je, ipak, podržao vladu i glasao "za" drugi set reformi.

Dve su ključne stavke bile u večerašnjoj debati:  novi propisi u vezi sa pravosudnim sistemom, a koji su namenjeni ubrzanju dugotrajnih krivičnih procesa i smanjenju troškova i primena evropske direktive o bankama.

Novoimenovani ministar finansija Euklid Cakalotos obećao je da će grčke banke pre kraja godine dobiti toliko potreban svež kapital, dok je premijer Aleksis Cipras poručio da neće prestati da se bori za socijalnu pravdu.
Braneći teške odluke koje je, kako kaže, morao da donese, Cipras je rekao da je njegova vlada pomogla da se promeni Evropa i ponovio da nema nameru da se povuče s čela vlade, prenosi Gardijan.

"U stvarnosti, mi smo doneli teške odluke i sada moramo da se prilagodimo novonastaloj situaciji". rekao je Cipras i ponovio da je morao da bira između "gregzita" (napuštanja evrozone) i primene teških mera.

Lider opozicije Evangelos Meimarakis najavio je da će njegova Nova demokratija podržati najnovije reforme dodajući da je Sirizino učenje upravljanja državom skupo koštalo Grke.

Pre početka sednice, pobornici, ali i protivnici reformi, izašli su na ulice Atine i održali uglavnom mirne proteste.

Grčka vlada je u utorak, nakon što je dostavila parlamentu predlog zakona o drugom setu reformi, saopštila da do 20. avgusta želi da finalizuje sporazum sa poveriocima o dobijanju trećeg paketa pomoći.

U Grčkoj su, posle tronedeljne pauze, početkom nedelje otvorene banke, a zvanična Atina je isplatila više milijardi evra duga MMF-u i ECB-u.

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dodano

23.07.2015 07:49

Varufakis mu je bio samo kocnica u pregovaranju i smanjivao im iz dana u dan reputaciju.

ODGOVORITE
Name

Cezar

23.07.2015 09:27

Nikakvi reformski zakoni njima ne mogu pomoći. Oni su zavisni od turizma a privredu im drže stranci. Haos kod njih je planiran od strane najkrupnijeg svjetskog kapitala i njima iz mašine nema napolje.

ODGOVORITE
Name

Svedska

23.07.2015 10:52

Za Cezar.Haos kod njih je planiran.Nije bas tako,znaci tebi neko dadne pozajmicu 100.000 maraka i ti onda to ne ulozis u neku firmu da startujes ide ti dobro firma ti vratis nazad tih 100.000 maraka i zaradis jos toliko nego svih tih 100.000 maraka spiskas na provod i luksuz,onda kazes da je to planirano prema tebi.hehehehe......

ODGOVORITE