Грци усвојили други сет реформских закона

Са 230 гласова "за" и 63 "против" грчки парламент усвојио је други сет реформских закона које међународни повериоци траже у замену за трећи пакет помоћи Атини. И Јанис Варуфакис гласао "за".

Свијет 23.07.2015 | 09:30
Грци усвојили други сет реформских закона

Грчки парламент почео је око 22 часа, односно 23 часа по локалном времену, расправу о сету реформи чије би усвајање омогућило да почну преговори са међународним повериоцима о трећем пакету помоћи Грчкој.
Након пет сати жучне расправе, у којој су посланици углавном пребацивали кривицу једни на друге за настанак кризе, уследило је гласање. "За" реформске законе било је 230  посланика, док су "против" гласала 63 члана парламента.

Највеће изненађење током гласања донео је доскорашњи министар финансија Јанис Варуфакис, који је, ипак, подржао владу и гласао "за" други сет реформи.

Две су кључне ставке биле у вечерашњој дебати:  нови прописи у вези са правосудним системом, а који су намењени убрзању дуготрајних кривичних процеса и смањењу трошкова и примена европске директиве о банкама.

Новоименовани министар финансија Еуклид Цакалотос обећао је да ће грчке банке пре краја године добити толико потребан свеж капитал, док је премијер Алексис Ципрас поручио да неће престати да се бори за социјалну правду.
Бранећи тешке одлуке које је, како каже, морао да донесе, Ципрас је рекао да је његова влада помогла да се промени Европа и поновио да нема намеру да се повуче с чела владе, преноси Гардијан.

"У стварности, ми смо донели тешке одлуке и сада морамо да се прилагодимо новонасталој ситуацији". рекао је Ципрас и поновио да је морао да бира између "грегзита" (напуштања еврозоне) и примене тешких мера.

Лидер опозиције Евангелос Меимаракис најавио је да ће његова Нова демократија подржати најновије реформе додајући да је Сиризино учење управљања државом скупо коштало Грке.

Пре почетка седнице, поборници, али и противници реформи, изашли су на улице Атине и одржали углавном мирне протесте.

Грчка влада је у уторак, након што је доставила парламенту предлог закона о другом сету реформи, саопштила да до 20. августа жели да финализује споразум са повериоцима о добијању трећег пакета помоћи.

У Грчкој су, после тронедељне паузе, почетком недеље отворене банке, а званична Атина је исплатила више милијарди евра дуга ММФ-у и ЕЦБ-у.

Извор: РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Додано

23.07.2015 07:49

Варуфакис му је био само коцница у преговарању и смањивао им из дана у дан репутацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

23.07.2015 09:27

Никакви реформски закони њима не могу помоћи. Они су зависни од туризма а привреду им држе странци. Хаос код њих је планиран од стране најкрупнијег свјетског капитала и њима из машине нема напоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

23.07.2015 10:52

За Цезар.Хаос код њих је планиран.Није бас тако,знаци теби неко дадне позајмицу 100.000 марака и ти онда то не улозис у неку фирму да стартујес иде ти добро фирма ти вратис назад тих 100.000 марака и зарадис јос толико него свих тих 100.000 марака спискас на провод и луксуз,онда казес да је то планирано према теби.хехехехе......

ОДГОВОРИТЕ