Varufakisu tužba za prevaru i izdaju

Jedan atinski advokat podneo je danas krivičnu prijavu protiv donedavnog ministra finansija Grčke, Janisa Varufakisa, optuživši ga za prevaru i izdaju zemlje tokom pregovora s poveriocima.

Svijet 23.07.2015 | 07:29
Varufakisu tužba za prevaru i izdaju

Advokat Panajotis Janopulos je tražio da Vrhovni sud prosledi njegov zahtev Skupštini Grčke da bi oduzela poslanički imunitet Varufakisu, poslaniku vladajuće levičarske stranke Siriza. Tako bi se stekli uslovi da mu se sudi pred Specijalnim sudom koji je nadležan za najteža krivična dela političara.

Varufakis je naneo neprocenjivu štetu javnom interesu zemlje i izazvao teške posledice po većinu stanovnika i preduzeća. Grčku je odveo u ekonomsko gušenje, finansijsko propadanje i novi ciklus recesije, sramoteći građane Panajotis Janopulos.

Advokat je naveo da je Varufakis, kao ministar, Grčkoj naneo štetu od 20,8 milijardi evra tako što je "bezobzirno prekršio politički i pravni mandat koji je dobio od naroda, premijera i Skupštine, kao i zakletvu koju je dao" po izboru za člana Vlade.

Advokat Janopulos traži da Vrhovni sud istraži da li su krivična dela prevare i izdaje zemlje počinili i drugi članovi aktuelne vlade Grčke jer smatra da za to postoji osnovana sumnja.

Pregovori Vlade Grčke i poverilaca - Evropske centralne banke, EU i Međunarodnog monetarnog fonda, prošle nedelje su završeni sporazumom da Grčka u roku od deset dana zakonima uvede nove finansijske restrikcije i pokrene reforme niza sektora, što su uslovi da poverioci s njom počnu nove pregovore o trećem paketu kreditne pomoći, većem od 80 milijardi eura.

Izvor: Beta

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BiH

23.07.2015 05:58

Da je nama takvih advokat da malo pročešljaju rad nasih ministara.

ODGOVORITE
Name

Djp

23.07.2015 08:24

73,02 posto naseg parlamenta bi zavrsilo u zatvoru.

Name

divlja jabuka

23.07.2015 06:59

Ni hiljadu advokata ne bi bilo u stanju pročešljati nezakonit rad naših ministara. Oni svakodnevno skoro sve rade mimo zakona. A koliko su operisni od života i koliko su glupi i bezvrijedni, to je teško opisati. Čisti su paraziti. Ne služe ama baš ničemu. Svakodnevno uvode i održavaju korupciju, nered i lopovluk. Djeluju bakteriozno. Sve čega se dotaknu, strune.

ODGOVORITE