Варуфакису тужба за превару и издају

Један атински адвокат поднео је данас кривичну пријаву против донедавног министра финансија Грчке, Јаниса Варуфакиса, оптуживши га за превару и издају земље током преговора с повериоцима.

Свијет 23.07.2015 | 07:29
Варуфакису тужба за превару и издају

Адвокат Панајотис Јанопулос је тражио да Врховни суд проследи његов захтев Скупштини Грчке да би одузела посланички имунитет Варуфакису, посланику владајуће левичарске странке Сириза. Тако би се стекли услови да му се суди пред Специјалним судом који је надлежан за најтежа кривична дела политичара.

Варуфакис је нанео непроцењиву штету јавном интересу земље и изазвао тешке последице по већину становника и предузећа. Грчку је одвео у економско гушење, финансијско пропадање и нови циклус рецесије, срамотећи грађане Панајотис Јанопулос.

Адвокат је навео да је Варуфакис, као министар, Грчкој нанео штету од 20,8 милијарди евра тако што је "безобзирно прекршио политички и правни мандат који је добио од народа, премијера и Скупштине, као и заклетву коју је дао" по избору за члана Владе.

Адвокат Јанопулос тражи да Врховни суд истражи да ли су кривична дела преваре и издаје земље починили и други чланови актуелне владе Грчке јер сматра да за то постоји основана сумња.

Преговори Владе Грчке и поверилаца - Европске централне банке, ЕУ и Међународног монетарног фонда, прошле недеље су завршени споразумом да Грчка у року од десет дана законима уведе нове финансијске рестрикције и покрене реформе низа сектора, што су услови да повериоци с њом почну нове преговоре о трећем пакету кредитне помоћи, већем од 80 милијарди еура.

Извор: Бета

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БиХ

23.07.2015 05:58

Да је нама таквих адвокат да мало прочешљају рад насих министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјп

23.07.2015 08:24

73,02 посто насег парламента би заврсило у затвору.

Name

дивља јабука

23.07.2015 06:59

Ни хиљаду адвоката не би било у стању прочешљати незаконит рад наших министара. Они свакодневно скоро све раде мимо закона. А колико су оперисни од живота и колико су глупи и безвриједни, то је тешко описати. Чисти су паразити. Не служе ама баш ничему. Свакодневно уводе и одржавају корупцију, неред и лоповлук. Дјелују бактериозно. Све чега се дотакну, струне.

ОДГОВОРИТЕ