41 stepen više nego prije osam godina na Grenlandu

Godišnji izveštaj „Stanje klime“ pokazao je da je 2014. bila najtoplija u poslednjih 135 godina. Temperature su nastavile da rastu, a sa njima glečeri da se smanjuju. Uticaj globalnog zagrevanja ostavio je dramatičan trag na najveće ostrvo na planeti.

Zanimljivosti 22.07.2015 | 13:30
41 stepen više nego prije osam godina na Grenlandu

Osam godina ranije, bilo je minus 37 stepeni Celzijusa. Snažni vetrovi i niske temperature održavali su ledenu površinu netaknutom, navodi se u izveštaju američke Nacionalne okeanografske i atmosfeske adninistracije.


Ovoga leta, sa druge strane, Sunce sija punom snagom, a temperatura je danas četiri stepena. Razlika između temperature danas i pre osam godina je neverovatnih 41 stepen!

Debljina leda na Grenlandu, drugoj najvećoj ledenoj površini, na nekim mestima veća je od tri kilometra.


Stručnjak za ledene površine i glečere Džoel Harper sa Univerziteta u Montani svako leto provodi na Grenlandu prateći promene i proučavajući ponašanje glečera.

„Na Grenlandu je uskladištena ogromna količina vode. Prethodnih decenija se led svakako brže topi, a poslednjih godina drastično, što uzrokuje porast nivoa mora“, dodaje Harper.


Dokazi o topljenju leda mogu da se vide iz vazduha, a satelitski snimci pokazuju da se tokom najtoplijeg dana ovog meseca led topio na polovini površine ostrva, što je dva puta više od uobičajene norme.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar