Novi albumi samo petkom

Velike svetske diskografske kuće i striming servisi dogovorili su se da će ubuduće svi novi albumi izlaziti istog dana - petkom.

Zanimljivosti 13.07.2015 | 08:50
Novi albumi samo petkom

Ovim potezom, Međunarodna organizacija diskografske industrije (IFPI) namerava da smanji pirateriju i stimuliše prodaju.

U IFPI-u, naime, smatraju da je petak, kao početak vikenda, dan kada potrošači najviše kupuju. Petkom je i najveća aktivnost na društvenim mrežama što će, kako se nadaju, pomoći stvaranju "euforije oko novih izdanja".

"Razmišljajući o petku, razmišljaćete i o novoj muzici", kazala je Frensis Mur, izvršna direktorka IFPI-a. Dosad su novi albumi u Britaniji i Francuskoj objavljivani ponedeljkom, u SAD-u utorkom, a u Nemačkoj i Australiji petkom, što je ostavljalo prostor za ilegalno skidanje sadržaja.

Pojedine zemlje, poput Japana, međutim, će i dalje objavljivati nove albume drugim danima. Pojedini umetnici, kao što je Britanac Noel Galager, pevač grupe Oasis, odlučni su da nastave da svoj novi materijal izdaju kada oni požele. "Objavljivaću svoje sredom, čisto u inat svima", izjavio je Galager za muzički časopis NME.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar