Posljednja Gvardiolina žrtva – Mario Gece!

Počeo je sezonu kao junak Svetskog prvenstva, sada je njegova sudbina u magli.

Fudbal 09.07.2015 | 19:20
Posljednja Gvardiolina žrtva – Mario Gece!

Sesk Fabregas i Aleksis Sančez u Barseloni i u liku Marija Gecea nastavak niske igrače koji su postali žrtve taktičkih zamisli Pepa Gvardiole. Daleko od toga da ih je 44-godišnji strateg ubio, ali se često, baš često činilo da nije uspevao da iz njih izvuče ono najbolje, da ih je gušio zamislima korisnim za tim, ali ne i za indivudalnce takvog kalibra. Čim je Žoze Murinjo u Čelsiju vratio Fabregasa na mesto plejmejkera ovaj je zablistao kao iz najboljih vremena u Arsenalu. Baš tamo Sančez se preporodio, pa ponovo deluje nezaustavljivo. Geceova budućnost pak visi u vazduhu.

Potvrde nema, ali nemački mediji, a oni baš pomno prate zbivanja u Minhenu, svako malo objave da Bajern pokušava da se otaras junaka Mundijala u Brazilu, momka koji je pogotkom u 113. minutu susreta sa Argentinom Pancerima donese toliko čekanu radost. Nemci mu to neće zaboraviti. Gvardiola nije previše emotivan.

Stoga se ovih dana konstantno piše o nameri 23-godišnjeg Gecea da fudbalsku sreću, uprkos prvobitnoj ideju da ostane na Alijanc areni, potraži na nekom drugom mestu. I Geceu je postalo jasno da u Bavarskoj nema puno poverenje kluba. Šefa struke pre svega.

Obeštećenje je klauzulom propisano na oko 40.000.000 evra, pominju se Arsenal, Čelsi i Mančester junajted, koji bi navodno mogao da dobije i Gecea i Bastijana Švajnštajgera u zamenu za Anhela Di Mariju.

Da na trenutak zastanemo i vratimo se u skoriju prošlost. Prethodne sezone Gece je odigrao 32 ligaška meča za Bajern, 28 puta je bio u startnoj postavi, postigao je osam golova, igrao polufinale Lige šampiona. Ali i David Vilja je bio jedan od zaslužnih u Barsinom pohodu na pehar Lige šampiona 2011. godine, pa kod Gvardiole nije zadržao privilegije kada je trener shvatio da to više nije onaj stari. Profesionalizam je surova rabota. Nema tu mesta suzama.

Gece pak ne može ni da kaže da je navijače Bajerna zadužio koliko Vilja Barselonine. Tomas Miler, Arjen Roben, Frenk Riberi... To su omiljenica lica na Alijanc areni. Gece je bio prilično interesantan kada je “izdajom“ Borusije doveo Dortmund na ivicu kolektivnog samoubistva. Na terenu ipak nije pružio dovoljno da bi euforija potrajala. Miler je recimo uspeo da se prilagodi Gvardiolinim zahtevima, iako je to podrazumevalo promenu pozicije. Gece se nije najbolje snašao. Da Riberi i Roben nisu redovni posetioci ambulante pitanje je koliko bi Mario sakupio minuta.
"Bajern očigledno nije pravi klub za Gecea", kategoričan je bivši nemački reprezentativac Ditmar Haman u intervjuu za Goal.com. "Izgleda da mu se ne dopada sav taj pritisak, pažnja javnosti. Nije srećan u Minhenu, a ni klub nije srećan zbog njegovh igara".

To se jasno videlo i po odluci da se tokom leta u Bajern dovede Daglas Kosta, koji bi dugoročno trebalo da predstavlja zamenu za Riberija. Gecea niko ne pominje. Osim kao kusur u naporima Bavaraca da dovedu Di Mariju.

Ali ne verujte u sve što pročitate u medijima. Bajern bi ove sezone bez problema mogao da nadoknadi Geceov odlazak. Međutim, Riberiju su već 32 godine, Robenu 31, a oni već neko vreme ne mogu da vežu više od par meseci bez pauze. Ništa mlađi nisu ni ostali nosioci igre. Ćabiju Alonsu je 33, Filipu Lamu 31, Filipu Švajnštageru 30... Bajernu će kroz koju godinu biti potrebna potpuna rekonstrukcija.

Gvardiola će verovatno otići već sledećeg leta. Pitanje je samo da li će Gece imati strpljenja da sačeka taj trenutak. Arsenal, Čelsi i Mančester junajted pažljivo osluškuju šta se zbiva u Minhenu. Nesane noći pred Mariom. Nije to laka odluka.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BL

09.07.2015 19:31

Steta Momak je stvarno pravi Talent!!!

ODGOVORITE