Посљедња Гвардиолина жртва – Марио Геце!

Почео је сезону као јунак Светског првенства, сада је његова судбина у магли.

Фудбал 09.07.2015 | 19:20
Посљедња Гвардиолина жртва – Марио Геце!

Сеск Фабрегас и Алексис Санчез у Барселони и у лику Марија Гецеа наставак ниске играче који су постали жртве тактичких замисли Пепа Гвардиоле. Далеко од тога да их је 44-годишњи стратег убио, али се често, баш често чинило да није успевао да из њих извуче оно најбоље, да их је гушио замислима корисним за тим, али не и за индивудалнце таквог калибра. Чим је Жозе Мурињо у Челсију вратио Фабрегаса на место плејмејкера овај је заблистао као из најбољих времена у Арсеналу. Баш тамо Санчез се препородио, па поново делује незаустављиво. Гецеова будућност пак виси у ваздуху.

Потврде нема, али немачки медији, а они баш помно прате збивања у Минхену, свако мало објаве да Бајерн покушава да се отарас јунака Мундијала у Бразилу, момка који је поготком у 113. минуту сусрета са Аргентином Панцерима донесе толико чекану радост. Немци му то неће заборавити. Гвардиола није превише емотиван.

Стога се ових дана константно пише о намери 23-годишњег Гецеа да фудбалску срећу, упркос првобитној идеју да остане на Алијанц арени, потражи на неком другом месту. И Гецеу је постало јасно да у Баварској нема пуно поверење клуба. Шефа струке пре свега.

Обештећење је клаузулом прописано на око 40.000.000 евра, помињу се Арсенал, Челси и Манчестер јунајтед, који би наводно могао да добије и Гецеа и Бастијана Швајнштајгера у замену за Анхела Ди Марију.

Да на тренутак застанемо и вратимо се у скорију прошлост. Претходне сезоне Геце је одиграо 32 лигашка меча за Бајерн, 28 пута је био у стартној постави, постигао је осам голова, играо полуфинале Лиге шампиона. Али и Давид Виља је био један од заслужних у Барсином походу на пехар Лиге шампиона 2011. године, па код Гвардиоле није задржао привилегије када је тренер схватио да то више није онај стари. Професионализам је сурова работа. Нема ту места сузама.

Геце пак не може ни да каже да је навијаче Бајерна задужио колико Виља Барселонине. Томас Милер, Арјен Робен, Френк Рибери... То су омиљеница лица на Алијанц арени. Геце је био прилично интересантан када је “издајом“ Борусије довео Дортмунд на ивицу колективног самоубиства. На терену ипак није пружио довољно да би еуфорија потрајала. Милер је рецимо успео да се прилагоди Гвардиолиним захтевима, иако је то подразумевало промену позиције. Геце се није најбоље снашао. Да Рибери и Робен нису редовни посетиоци амбуланте питање је колико би Марио сакупио минута.
"Бајерн очигледно није прави клуб за Гецеа", категоричан је бивши немачки репрезентативац Дитмар Хаман у интервјуу за Гоал.цом. "Изгледа да му се не допада сав тај притисак, пажња јавности. Није срећан у Минхену, а ни клуб није срећан због његовх игара".

То се јасно видело и по одлуци да се током лета у Бајерн доведе Даглас Коста, који би дугорочно требало да представља замену за Риберија. Гецеа нико не помиње. Осим као кусур у напорима Бавараца да доведу Ди Марију.

Али не верујте у све што прочитате у медијима. Бајерн би ове сезоне без проблема могао да надокнади Гецеов одлазак. Међутим, Риберију су већ 32 године, Робену 31, а они већ неко време не могу да вежу више од пар месеци без паузе. Ништа млађи нису ни остали носиоци игре. Ћабију Алонсу је 33, Филипу Ламу 31, Филипу Швајнштагеру 30... Бајерну ће кроз коју годину бити потребна потпуна реконструкција.

Гвардиола ће вероватно отићи већ следећег лета. Питање је само да ли ће Геце имати стрпљења да сачека тај тренутак. Арсенал, Челси и Манчестер јунајтед пажљиво ослушкују шта се збива у Минхену. Несане ноћи пред Мариом. Није то лака одлука.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БЛ

09.07.2015 19:31

Стета Момак је стварно прави Талент!!!

ОДГОВОРИТЕ