Ne pristajemo da ponižavaju Srbe

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je spreman u svakom trenutku da nastavi dijalog sa Prištinom, a novinarima je rekao da je i prošli put delegacija Beograda u Brisel otišla da se dogovara.

Srbija 03.07.2015 | 16:45
Ne pristajemo da ponižavaju Srbe

- Što se nas tiče možemo da ih nastavimo odmah. Mi nismo otišli tamo da izbegnemo dogovor ili s namerom da nešto ne potpišemo, već da napravimo dogovor dobar za naš narod, da napravimo kompromis - naglasio je Vučić.

Ponovio je da je delegacija Beograda spremna za razgovore i spremna za kompromisno rešenje.

- Međutim nismo spremni da učestvujemo u nipodaštavanju i ponižavanju Srbije - naglasio je premijer u razgovoru s novinarima nakon prijema koji je organizovan za decu s Kosova.

Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) treba da omogući da se srpska deca na Kosovu i Metohiji osećaju sigurnije i da postoje institucije kojima će u svakom trenutku moći da se obrate za zaštitu svojih prava, izjavio je premijer Vučić.

Kosovo ćemo uvek smatrati srpskom teritorijom

Izrazivši zadovoljstvo što je danas mogao da primi decu sa Kosova i Metohije, iz srpskih opština Klokot i Vitina, a koja borave u dvodnevnoj poseti Beogradu, premijer je rekao da je srećan što su mališani posetili svoj gravni grad, što dobro znaju koji je njihov glavni grad i zašto ga toliko vole.

Gradu Beogradu i Čajetini zahvalio je što su posetu omogućili, a onda konstatovao da zna da nije lako živeti ni u Partešu, Klokotu, Binoču, odakle ova deca dolaze i da to pokazuje njihovu ljubav prema Beogradu i drugim delovima Srbije još snažnijom i većom nego što bi mogao neko da pretpostavi.

- Ono malo što možemo da učinimo za njih uvek ćemo da učinimo i taj deo ćemo smatrati srpskom teritorijom u skladu sa Ustavom Republike Srbije - rekao je premijer dodajući da će vlada učiniti što i koliko može da srpska deca na Kosovu dobiju šansu da žive kao sva deca u Evropi.

Sadašnja politika pametnija i mudrija od pređašnje

Obećao je da će se Vlada za njihovu bolju budućnost boriti i dalje, konstatovao da pametnijom i mudrijom politikom u odnosu na onu raniju to već uspeva da postigne, a zatim rekao da mu se čini "da se deca ne osećaju toliko nesigurno koliko su rekli pre godinu ili dve".

Dodao je da se nada da će slična poseta biti organizovana za decu iz drugih delova Kosova, jer, kako je naveo, imamo i u Metohiji decu koja su u težim uslovima, ali teško je pronaći nekoga koji je u težoj situaciji od dece u opštini Vitina i Kamenica.

- Mislim da nije lako ni u Pasjanu, Šilovu i Ranilugu, ali možda nešto lakše nego u Vitini, Klokotu - uveren je premijer.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rapsodija u plavom

03.07.2015 21:32

E jes nas smaraš, oćeš li ikada prestati

ODGOVORITE