Не пристајемо да понижавају Србе

Премијер Србије Александар Вучић каже да је спреман у сваком тренутку да настави дијалог са Приштином, а новинарима је рекао да је и прошли пут делегација Београда у Брисел отишла да се договара.

Србија 03.07.2015 | 16:45
Не пристајемо да понижавају Србе

- Што се нас тиче можемо да их наставимо одмах. Ми нисмо отишли тамо да избегнемо договор или с намером да нешто не потпишемо, већ да направимо договор добар за наш народ, да направимо компромис - нагласио је Вучић.

Поновио је да је делегација Београда спремна за разговоре и спремна за компромисно решење.

- Међутим нисмо спремни да учествујемо у ниподаштавању и понижавању Србије - нагласио је премијер у разговору с новинарима након пријема који је организован за децу с Косова.

Формирање Заједнице српских општина (ЗСО) треба да омогући да се српска деца на Косову и Метохији осећају сигурније и да постоје институције којима ће у сваком тренутку моћи да се обрате за заштиту својих права, изјавио је премијер Вучић.

Косово ћемо увек сматрати српском територијом

Изразивши задовољство што је данас могао да прими децу са Косова и Метохије, из српских општина Клокот и Витина, а која бораве у дводневној посети Београду, премијер је рекао да је срећан што су малишани посетили свој гравни град, што добро знају који је њихов главни град и зашто га толико воле.

Граду Београду и Чајетини захвалио је што су посету омогућили, а онда констатовао да зна да није лако живети ни у Партешу, Клокоту, Биночу, одакле ова деца долазе и да то показује њихову љубав према Београду и другим деловима Србије још снажнијом и већом него што би могао неко да претпостави.

- Оно мало што можемо да учинимо за њих увек ћемо да учинимо и тај део ћемо сматрати српском територијом у складу са Уставом Републике Србије - рекао је премијер додајући да ће влада учинити што и колико може да српска деца на Косову добију шансу да живе као сва деца у Европи.

Садашња политика паметнија и мудрија од пређашње

Обећао је да ће се Влада за њихову бољу будућност борити и даље, констатовао да паметнијом и мудријом политиком у односу на ону ранију то већ успева да постигне, а затим рекао да му се чини "да се деца не осећају толико несигурно колико су рекли пре годину или две".

Додао је да се нада да ће слична посета бити организована за децу из других делова Косова, јер, како је навео, имамо и у Метохији децу која су у тежим условима, али тешко је пронаћи некога који је у тежој ситуацији од деце у општини Витина и Каменица.

- Мислим да није лако ни у Пасјану, Шилову и Ранилугу, али можда нешто лакше него у Витини, Клокоту - уверен је премијер.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

рапсодија у плавом

03.07.2015 21:32

Е јес нас смараш, оћеш ли икада престати

ОДГОВОРИТЕ