Bugojno: Godišnjica terorističkog napada

Ni pet godina nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu prvooptuženi za ovaj napad Haris Čaušević zvani Oks još nije kažnjen.

Bosna i Hercegovina 27.06.2015 | 15:48
Bugojno: Godišnjica terorističkog napada

Pred Sudom BiH se već pet godina vodi postupak protiv Čauševića optuženog za ovaj napad te pogibiju policajca Tarika Ljubuškića, ranjavanje policajca Edine Hindić i još nekoliko policajaca, te pričinjenu materijalnu štetu od 700.000 KM.

Nakon dvoipogodišnjeg sudskog procesa Haris Čaušević je u prvostepenom postupku krajem decembra 2013. godine za teroristički napad osuđen na 45 godina zatvora ali je drugostepeno vijeće poništilo presudu zbog povreda postupka, te cijeli proces vratilo na početak.

Branioci Čauševića nedavno su tražili i oslobađanje njegovog klijenta jer je, kako su ustvrdili, nezakonito pritvoren s obzirom da pritvor optuženom može trajati najduže godinu dana nakon ukidanja prvostepene presude, ali je pritvor produžen.

Konačna presuda optuženom za terorizam trebala bi biti izrečena u julu nakon iznošenja završnih riječi koje su zakazane za 29. i 30. juni, te 6. juli.

Tužilaštvo BiH je za saučesnike Čauševića u prvostepenom postupku optužilo i Adnana Haračića, te Nasera Palislamovića, Emina Osmanagića, Harisa Špagu i Nedžada Kešku.

Naser Palislamović pravosnažno je oslobođen optužbi za terorizam dok je Adnan Haračić priznao učešće u napadu i sporazumom o priznanju krivice osuđen je na 14 godina zatvora.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sve je jasno

27.06.2015 14:05

Neće ni biti kažnjen. Zakoni i optužnice postoje samo da se okrivljenim izvuče lova. Ako im napune džepove, slobodni su.

ODGOVORITE
Name

jkks

27.06.2015 16:38

Toliko o BiH efikasnom pravosudju i borbi protiv terorizma pet godina jedno lice da osude pa sta bi bilo da imaju deset optuzenih za isto djelo????????

ODGOVORITE