Iran spalio 100 tona narkotika

Oko sto tona droge zaplenjene u policijskim operacijama spaljeno je danas u Iranu u znak obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv droge.

Svijet 27.06.2015 | 15:21
Iran spalio 100 tona narkotika

Polovina te količine uništena je na ceremoniji u severoistočnom gradu Mašhadu, a ostatak u nekoliko drugih gradova.

Iranske snage bezbednosti zaplenile su oko 575 tona droge između marta 2013. i marta 2014. godine, što je 15 odsto više nego prethodne godine, dok se oko 500 tona droge konzumira svake godine u Iranu, naveli su zvanični izvori.

Iran je značajan put za tranzit droge iz Avganistana ka Evropi, Bliskom Istoku i Africi, a i sam je direktna žrtva.

Iran deli granicu od 936 kilometara sa Avganistanom koji je prvi proizvođač opijuma u svetu, prema navodima UN. U Iranu ima oko 1,3 miliona narkomana sa stanovništvom od oko 78 miliona, prema zvaničnim statistikama.

"To je i dalje vrlo visok broj za nas", rekao je ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli.

Prema agenciji Mehr od droge umire osam ljudi dnevno u Iranu.

Iranski ministar je takođe osudio nedostatak pomoći zapadnih zemalja u borbi protiv trgovne drogom zbog međunarodnih sankcija uvedenih zemlji zbog njenog nuklearnog programa. Zbog sankcija iranske vlasti sprečene su da uvoze potrebnu opremu ili da primaju novčanu pomoć.

Fazli je rekao da su zemlje Persijskog zaliva zatražile saradnju Irana da se zaustavi novi pomorski put koji koriste trgovci drogom, kojim se prevozi heroin iz avganistanskih polja maka do evropskih i američkih ulica preko malo nadgledanih obala istočne Afrike.

Ovaj novi put droge koji vezuje Avganistan sa istočnom Afrikom preko polupustinjskog obalskog pojasa Mekrana koji zahvata Iran i Pakistan, otkriven je 2010. kada je policija uhapsila dvojicu Tanzanijaca i dvojicu Iranaca sa 95 kilograma heroina na severu Tanzanije.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar