Иран спалио 100 тона наркотика

Око сто тона дроге заплењене у полицијским операцијама спаљено је данас у Ирану у знак обележавања Међународног дана борбе против дроге.

Свијет 27.06.2015 | 15:21
Иран спалио 100 тона наркотика

Половина те количине уништена је на церемонији у североисточном граду Машхаду, а остатак у неколико других градова.

Иранске снаге безбедности заплениле су око 575 тона дроге између марта 2013. и марта 2014. године, што је 15 одсто више него претходне године, док се око 500 тона дроге конзумира сваке године у Ирану, навели су званични извори.

Иран је значајан пут за транзит дроге из Авганистана ка Европи, Блиском Истоку и Африци, а и сам је директна жртва.

Иран дели границу од 936 километара са Авганистаном који је први произвођач опијума у свету, према наводима УН. У Ирану има око 1,3 милиона наркомана са становништвом од око 78 милиона, према званичним статистикама.

"То је и даље врло висок број за нас", рекао је министар унутрашњих послова Абдолреза Рахмани Фазли.

Према агенцији Мехр од дроге умире осам људи дневно у Ирану.

Ирански министар је такође осудио недостатак помоћи западних земаља у борби против трговне дрогом због међународних санкција уведених земљи због њеног нуклеарног програма. Због санкција иранске власти спречене су да увозе потребну опрему или да примају новчану помоћ.

Фазли је рекао да су земље Персијског залива затражиле сарадњу Ирана да се заустави нови поморски пут који користе трговци дрогом, којим се превози хероин из авганистанских поља мака до европских и америчких улица преко мало надгледаних обала источне Африке.

Овај нови пут дроге који везује Авганистан са источном Африком преко полупустињског обалског појаса Мекрана који захвата Иран и Пакистан, откривен је 2010. када је полиција ухапсила двојицу Танзанијаца и двојицу Иранаца са 95 килограма хероина на северу Танзаније.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар