10 miliona maraka godišnje za smještaj institucija BiH

Da se institucije vlasti na svim novima u BiH ponašaju kao da žive u najbogatijoj, a ne najsiromašnijoj evropskoj državi odavno je poznato. Ipak svaki put nas neprijatno iznenadi podatak koji govori o njihovom rasipništvu.

Bosna i Hercegovina 27.06.2015 | 12:30
10 miliona maraka godišnje za smještaj institucija BiH

Da li ste znali da se za zakup prostora za smještaj zajedničkih institucija BiH godišnje potroši 10 miliona maraka?

Iz budžeta zajedničkih institucija BiH plaća se zakup 64 hiljade kvadratnih metara, za smještaj raznih agencija, komisija, uprava i isturenih odjeljenja ministarstava. Cijena po kvadrati iznajmljenog prostora kreće se od tri do 41 marku. Mjesečno se na zakup potroši oko 850 hiljada maraka, odnosno 10 milona godišnje.

,,Desetine miliona potrošene su proteklih godina, a niko ne zna kako i na koji način, jer nema pravilnika koji precizira da se mora raspisati konkurs, tender ili licitacija za iznajmljivanje poslovnog prostora'', upozorava Darko Babalj delegat SDS-a u Vijeću naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Babalj dodaje da podatak da se cijena kvadratnog metra za iznajmljivanje prostora kreće od tri do 41 marke navodi na sumnju da se i tu radi o kriminalu i korupciji.

,,Cijena kvadratnog metra u Istočnom Sarajevu je 15 maraka, a u Banjaluci 41 marku. U Sarajevu je to između 38 i 40 maraka. Predlažem da se zajedničke institucije presele u Istočno Sarajevo, jer ćemo tako uštedjeti polovinu novca koji sad izdvajamo za zakup'', kaže Babalj.

Predsjeavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ne izjašnjava se o ideji da se zajedničke institucije BiH, radi smanjenja troškova ,presele u Istočno Sarajevo, ali priznaje da je ovakvo ponašanje u ovakvoj ekonomskoj situaciji neprimjereno.

,,Savjet ministara će vrlo brzo donijeti odluku o novom racionalnijem pristupu koji će omogućiti trajni smještaj institucija BiH u objekte koji su vlasništvo BiH i na taj način smanjiti izdvajanja za rentanje. Moraju se odrediti i gornji limiti kirije koji mogu biti plaćeni. Treba prekinuti praksu da agencije same sebi pronalaze i same sebi iznajmljuju prostore'', ističe Zvizdić.

Na napravilnosti prilikom iznajmljivanja poslovnih prostora za smješta zajedničih institucija upozoravala je i Kancelarija za reviziju institucija BiH.

,,Evo i danas se još govori o tom problemu, a izvještaj je urađen još 2011.'', kaže zamjenik glavnog revizora BiH Dževad Nekić i dodaje da to potvrđuje da se preporuke revizije ne poštuju.

Dobar pokušaj da se trajno riješi smještaj nekih BH institucija bio je kupovina objekata u Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru.

Međutim većina tih objekata, iako je u vlasništvu BiH, nikada nije useljena i još uvijek se plaća zakup nekih drugih prostora. Razloga je više ali dominiraju oni u kojima se zaposleni i rukovodioci agencija žale da su to neuslovne prostorije, koje namaju dovoljno svjetlosti i slično ili ne zadovoljavaju standard po kojem se za jednog državnog službenika mora obezbjediti osam kvadratnih metara radnog prostora, a za rukovodioce je to 15 kvadrata.

Postavlja se pitanje da li je moralno tražiti takve uslove kada u BiH još postoji 100 izbjegličkih centara u kojima čitave porodice žive u 15 kvadarata?

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić kaže da se tu radi o različitim standardima. ,,Ovdje su u pitanju institucije BiH koje predstavljaju državu'', kaže Zvizdić.

Darko Babalj, delegat SDS-a ima drugačije mišljenje: ,,Ne da nije moralno nego je bezobrazno ponašati se ovako kao što se mi ponašamo. Pozivam sve političare da svojim primjerom doprinesu da se popravi ovo neizdrživo stanje u BiH'', kaže Babalj.

Kako se pojedinci ličnim primjerom solidarišu vidljivo je svaki dan. Dovoljno je pogledati vozni park i vile u kojima borave. Neki su čak otišli i korak dalje pa vlastite stanove sami sebi iznajmljuju, a kiriju naplaćuju iz Budžeta BiH.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

kameleon

27.06.2015 10:42

Istražite kome ovaj silni novac ide u džepove pa će vam sve biti jasno. Stranke na vlasti jednostavno podijele između sebe ''zone uticaja''i niko nokoga ne proziva.

ODGOVORITE
Name

Zoran

27.06.2015 11:09

Pogledajte vi sad ovo vlast kaze da to nije u redu a ništa ne čini da to promijeni a ovaj narod vjeruje da je njihov prestavnik rekao pravu stvar i bori se svim silama protiv kriminala i korupcije. Tako je to kad su mnogi slijepi i gluvi a sto je najgore nepismeni.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

27.06.2015 12:03

Ništa od svega toga ne bi bilo da u Bosnu ne stiže svjež novac MMFa. Taj novac je napravio haos u BiH. Poklali su se političari i tajkuni oko njega ko psi oko masne ponjave. I stati ne mogu.

ODGOVORITE
Name

Ccc

28.06.2015 07:19

Neka ovi revizori šalju sve ove podatke u Strazbur...

ODGOVORITE