EP - Marina: Jednom rečju PODVIG!; Đilas: A sad na zlato!

Selektorka srpskih košarkašica nekoliko je puta ponovila šta misli o velikoj pobedi protiv Turkinja. "Glavni cilj je ostvaren", poručila je takođe. Dragan Đilas, predsednik Košarkaškog saveza Srbije rekao je za Blicsport posle prolaza u polufinale Evropskog prvenstva da je sledeći cilj naših gracija ulazak u finale, pa osvajanje zlatne medalje.

Košarka 24.06.2015 | 23:40
EP - Marina: Jednom rečju PODVIG!; Đilas: A sad na zlato!

"Od ekipe samo tražim da ispoštuje sav rad koji je uložila svih godina", bila je poruka Marine Maljković pred četvrtfinalni okršaj protiv Turkinja.

Apelovala je selektorka na svoje igračice da se ujedine i izrazila čvrstu veru da će odigrati pravu utakmicu kada je najvažnije, kao i da će biti najbolje kad je najpotrebnije.

I bila je u pravu!

Najbolje srpske košarkašice pobedile su Tursku, perfektnu u drugom krugu Eurobasketa, i tako se plasirale u polufinale Eurobasketa drugi put zaredom. Podjednako važno, možda i važnije, je to da su naše devojke tako osigurale svoje mesto na kvalifikacionom turniru za put na Olimpijske igre, koji će biti održan sledeće godine.

Posle spektakularne utakmice i pobede svojih devojaka, Maljkovićeva je upirala prstom ka njima.

"U ovom trenutku najvažnije je to da sam ja sa strane, a da su one u prvom planu. One su dale sve od sebe da danas pobede. One su razumele poruku šta znači biti tim. Ja njima čestitam i svaka njima čast na tome. I dalje mislim da je večeras napravljen pravi podvig. Ne da smo mi mnogo bolji tim od Turske, jer to nismo. Ljudi koji to pričaju nemaju uveze sa košarkom".

Prošle godine, Turkinje su zaustavile našu selekciju u četvrtfinalu Mundobasketa, odigranog baš u Turskoj. Ove godine, epilog jako važnog duela, koji je Maljkovićeva nazvala "Danom D" za srpsku košarku, bio je drugačiji.

"Igrali smo kao tim, napravili smo podvig, jer smo igrali protiv čudesnih, poznatih evroligaških košarkašica, koje su mnogo bolje plaćene, nego sve naše košarkašice i ja time želim da istaknem koliki je naš rezultat dobar", dodala je selektorka, pa podvukla još jednom:

"Ali, opet kažem, mislim da smo napravile podvig. Čestitam im i one su u prvom planu, tu uopšte nema dileme. One su slavile i mislim da se one slažu sa mnom, da mora da se nastavi dalje. Ne vidim nijedan razlog na svetu zbog čega treba ovde da se stane. Prvi plan i cilj su ispunjeni. Idemo dalje, čvrsto i bez predaje".

- Ovaj rezultat je plod četvorogodišnjeg rada 12 devojaka i tima koji zaslužuju da na Evropskom prvenstvu osvoji medalju. Ja verujem u njih, idemo do kraja, ne zadovoljavamo se polufinalom - poručuje Đilas iz Mađarske sa šampionata.

Košarkašice su u najmanju ruku već obezbedile plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

- Prvi cilj je ispunjen, sledeći je medalja, a onda, korak po korak, finale, pa zlato. Mi to možemo jer imamo energiju, igračku vrednost, atmosferu, ljudski kvalitet i apsolutno zaslužujemo da budemo šampioni Evrope - istakao je Đilas.

Komentari / 0

Ostavite komentar