Vučić: Srbija ne dozvoljava poniženja

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Briselu da je za Vladu Srbije važan suštinski dogovor o Zajednici srpskih opština, kao i telekomunikacijama, energetici i "Parku mira", o kojima se danas razgovara u Briselu, ali da Srbija neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i bilo kakvo urušavanje državnih interesa.

Srbija 23.06.2015 | 14:41
Vučić: Srbija ne dozvoljava poniženja

Vučić i članovi delegacije Vlade sastali su se sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, uoči početka dijaloga sa predstavnicima privremenih institucija Prištine.

Premijer Vučić i šefica evropske diplomatije Mogerinijeva izrazili su zajedničku brigu za regionalnu stabilnost na zapadnom Balkanu.

Mogerinijeva je prvo bilateralno razgovarala sa premijerom Vučićem, a zatim i sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, izjavila je da je napredak u primjeni Briselskog sporazuma od ključne važnosti za nastavak evropskih integracija.

"Veoma je važno da se što je dogovoreno u dijalogu implementira, jer je to ipak sastanak na najvišem nivou", rekla je Kocijančićeva tokom današnje runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Riječ je, kazala je, o ključnom pitanju ne samo za proces normalizacije nego i za dalji napredak Beograda i Prištine na evropskom putu.

Kocijančićeva nije željela da spekuliše o tome da li se danas očekuju konkretni dogovori i koliko dugo će dijalog trajati.

Četiri teme su na dnevnom redu razgovora pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Federike Mogerini, a za Beograd je najvažnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Pored toga, premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa razgovaraće i o energetici, telekomunikacijama i "Parku mira" na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su da je Mogerinijeva svjesna da je neralno očekivati da se sva četiri složena problema razriješe na današnjem sastanku, ali da će insistirati se postigne dogovor o bar dva, a da oko ostalih u najmanju ruku dođe do značajnog napretka.

Od napretka u dijalogu zavisi otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU, a na insistiranje Njemačke, prvo od tih poglavlja trebalo bi da bude poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije Beograda i Prištine.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

23.06.2015 14:49

Ponizeni smo I opljackani da nema dalje!!!

ODGOVORITE
Name

re marko samardžić

23.06.2015 16:13

Čovječe ti si upropastio sopstveni biznis pa sada vrijeme provodiš pišući koje-kakve poruke po portalima. Znam dobro prošlo vrijeme kad si glumio gazdu po Palama. U pamet se.

ODGOVORITE
Name

dd

23.06.2015 18:03

Od kad neces dozvoliti ponizavanje Srbije javi narodu da zna.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

23.06.2015 18:25

Ovaj će po glupostima uskoro da nadmaši Dodika.

ODGOVORITE