Вучић: Србија не дозвољава понижења

Предсједник Владе Србије Александар Вучић истакао је у Бриселу да је за Владу Србије важан суштински договор о Заједници српских општина, као и телекомуникацијама, енергетици и "Парку мира", о којима се данас разговара у Бриселу, али да Србија неће дозволити понижавање сопственог народа и било какво урушавање државних интереса.

Србија 23.06.2015 | 14:41
Вучић: Србија не дозвољава понижења

Вучић и чланови делегације Владе састали су се са високом представницом ЕУ за спољну и безбједносну политику Федериком Могерини, уочи почетка дијалога са представницима привремених институција Приштине.

Премијер Вучић и шефица европске дипломатије Могеринијева изразили су заједничку бригу за регионалну стабилност на западном Балкану.

Могеринијева је прво билатерално разговарала са премијером Вучићем, а затим и са косовским премијером Исом Мустафом.

Маја Коцијанчић, портпарол високе представнице Европске уније за спољну политику и безбједност Федерике Могерини, изјавила је да је напредак у примјени Бриселског споразума од кључне важности за наставак европских интеграција.

"Веома је важно да се што је договорено у дијалогу имплементира, јер је то ипак састанак на највишем нивоу", рекла је Коцијанчићева током данашње рунде дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

Ријеч је, казала је, о кључном питању не само за процес нормализације него и за даљи напредак Београда и Приштине на европском путу.

Коцијанчићева није жељела да спекулише о томе да ли се данас очекују конкретни договори и колико дуго ће дијалог трајати.

Четири теме су на дневном реду разговора под покровитељством високе представнице ЕУ Федерике Могерини, а за Београд је најважније питање формирања Заједнице српских општина.

Поред тога, премијер Србије Александар Вучић и косовски премијер Иса Мустафа разговараће и о енергетици, телекомуникацијама и "Парку мира" на мосту у Косовској Митровици.

Дипломатски извори у Бриселу рекли су да је Могеринијева свјесна да је нерално очекивати да се сва четири сложена проблема разријеше на данашњем састанку, али да ће инсистирати се постигне договор о бар два, а да око осталих у најмању руку дође до значајног напретка.

Од напретка у дијалогу зависи отварање првих преговарачких поглавља у процесу приступања Србије ЕУ, а на инсистирање Њемачке, прво од тих поглавља требало би да буде поглавље 35, које се односи на процес нормализације Београда и Приштине.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

23.06.2015 12:49

Понизени смо И опљацкани да нема даље!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре марко самарџић

23.06.2015 14:13

Човјече ти си упропастио сопствени бизнис па сада вријеме проводиш пишући које-какве поруке по порталима. Знам добро прошло вријеме кад си глумио газду по Палама. У памет се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дд

23.06.2015 16:03

Од кад нецес дозволити понизавање Србије јави народу да зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

23.06.2015 16:25

Овај ће по глупостима ускоро да надмаши Додика.

ОДГОВОРИТЕ