Pet milijardi dolara za državni udar u Kijevu

SAD su stajale iza državnog udara u Ukrajini, u šta su uložile pet milijardi dolara, izjavio je sekretar ruskog Nacionalnog savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev u intervjuu listu "Komersant".

Svijet 22.06.2015 | 10:15
Pet milijardi dolara za državni udar u Kijevu

"Promjena vlasti u Ukrajini izzavala je ove događaje u toj zemlji. Američki državni sekretar DŽon Keri ima asistenta - Viktoriju Nuland, koja je rekla da su SAD potrošile pet milijardi dolara da bi se to dogodilo", rekao je Patrušev.

On je dodao da je apsolutno jasno da iza "projekta destabilizacije u Ukrajini stoji pokušaj da se kreira instrument za dramatično slabljenje Rusije".

"Oni pokušavaju da ispune taj zadatak držanjem evropskih država na kratkoj uzici uvođenjem antiruskih sankcija i pristupima kojima se ignorišu njihovi nacionalni interesi", rekao je ruski zvaničnik.

Prema ruskom Savjetu bezbjednosti, SAD su odlučile da silom smijene bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

"To je bila politička greška. Da su čekali još malo, mogli bi da postavlje ljude kakve žele legalnim sredstvima. Ali oni su, umjesto toga, pribjegli državnom udaru. Da nije bilo državnog udara, ne bi bilo događaja na Krimu i na istoku Ukrajine", rekao je Patrušev, prenosi TASS.

On je rekao da Janukovič nije odgodio potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU pod pritiskom Moskve, nego zato što je shvatio kakve nepogodnosti donosi njegova primjena.

Svaljivanje krivice na Rusiju za događaje u Ukrajini predstavlja zamjenu uzroka i posljedica, zaključio je Patrušev.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BL

22.06.2015 08:30

Pateušev pjan ne zna ni o kom ratu se radi.

ODGOVORITE
Name

loli

22.06.2015 09:15

Zlo na vlast dolazi uz pomoc novca...Tako je bilo uvijek I svuda pa I u Srbiji....Novac dijeli Amerika i ogranci..Sta cemo mi sirotani. Mi imamo mu.a, e to oni nemaju!

ODGOVORITE
Name

bosanko

22.06.2015 20:59

imaju pare moze im se sretno ameri i svako dobro vam zelim

ODGOVORITE
Name

Требиње

22.06.2015 21:24

Свугдје у свијету гдје је крвопролиће ту су упетљани Амери са својим болесним и алавим амбицијама као фол уводе "демократију" а у ствари извозе природна богатства дотичне државе на подмукао и перфидан начин. Сада им је Русија показала зубе, а надам се ускоро ће и Кина па неће моћи више глумити бјелосвјетског каубоја. Док ЕУ иде на повоцу за Америма и ради против себе јер се не смије Ангела замјерити Вашингтону, зато и пропада али нека тако и треба.

ODGOVORITE