Пет милијарди долара за државни удар у Кијеву

САД су стајале иза државног удара у Украјини, у шта су уложиле пет милијарди долара, изјавио је секретар руског Националног савјета безбједности Николај Патрушев у интервјуу листу "Комерсант".

Свијет 22.06.2015 | 10:15
Пет милијарди долара за државни удар у Кијеву

"Промјена власти у Украјини иззавала је ове догађаје у тој земљи. Амерички државни секретар Џон Кери има асистента - Викторију Нуланд, која је рекла да су САД потрошиле пет милијарди долара да би се то догодило", рекао је Патрушев.

Он је додао да је апсолутно јасно да иза "пројекта дестабилизације у Украјини стоји покушај да се креира инструмент за драматично слабљење Русије".

"Они покушавају да испуне тај задатак држањем европских држава на краткој узици увођењем антируских санкција и приступима којима се игноришу њихови национални интереси", рекао је руски званичник.

Према руском Савјету безбједности, САД су одлучиле да силом смијене бившег украјинског предсједника Виктора Јануковича.

"То је била политичка грешка. Да су чекали још мало, могли би да поставље људе какве желе легалним средствима. Али они су, умјесто тога, прибјегли државном удару. Да није било државног удара, не би било догађаја на Криму и на истоку Украјине", рекао је Патрушев, преноси ТАСС.

Он је рекао да Јанукович није одгодио потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ под притиском Москве, него зато што је схватио какве непогодности доноси његова примјена.

Сваљивање кривице на Русију за догађаје у Украјини представља замјену узрока и посљедица, закључио је Патрушев.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БЛ

22.06.2015 08:30

Патеушев пјан не зна ни о ком рату се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоли

22.06.2015 09:15

Зло на власт долази уз помоц новца...Тако је било увијек И свуда па И у Србији....Новац дијели Америка и огранци..Ста цемо ми сиротани. Ми имамо му.а, е то они немају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

22.06.2015 20:59

имају паре мозе им се сретно амери и свако добро вам зелим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

22.06.2015 21:24

Свугдје у свијету гдје је крвопролиће ту су упетљани Амери са својим болесним и алавим амбицијама као фол уводе "демократију" а у ствари извозе природна богатства дотичне државе на подмукао и перфидан начин. Сада им је Русија показала зубе, а надам се ускоро ће и Кина па неће моћи више глумити бјелосвјетског каубоја. Док ЕУ иде на повоцу за Америма и ради против себе јер се не смије Ангела замјерити Вашингтону, зато и пропада али нека тако и треба.

ОДГОВОРИТЕ