Simptomi trovanja kod 90 pacijenata!

Više od 200 pacijenata, a od kojih je oko 90 sa simptomima trovanja, stomačnim bolovima, povraćanjem i dijarejom, primljeno je u Dom zdravlja Prozor-Rama od četvrtka poslijepodne do juče u 12 sati, potvrđeno nam je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Srbija 22.06.2015 | 09:35
Simptomi trovanja kod 90 pacijenata!

Nakon ukazane primarne ljekarske pomoći i infuzije, svi pacijenti, različitih uzrasta, među kojima je većina starijih, pušteni su na kućno liječenje i njegu, jer nema kritičnih, odnosno životno ugroženih.

"Mobilizovano je deset medicinskih tehničara i pet ljekara, radili smo punim kapacitetima i dali maksimum, te ništa nije ukazivalo na potrebu da se ijedan pacijent šalje u Klinički centar u Mostaru. Od četvrtka do nedjelje ukazali smo pomoć za više od 200 pacijenata, od čega je od 25 do 30 posto onih koji su sa simptomima trovanja", naglasio je Zdravko Pavlović, šef Hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Prozor-Rama.

Dežurni ljekar Ante Markšić izjavio je lokalnim  medijima da vjeruje kako će se situacija stabilizovati, te da je u posljednjih nekoliko sati broj pacijenata sa simptomima trovanja u opadajućem intenzitetu u odnosu na prethodna dva dana, kada je intervenisano istim povodom u 40 slučajeva dnevno.

Uzrok masovnog trovanja stanovnika ove opšine u Federaciji BiH još treba službeno potvrditi.

Prema prvim sumnjama koje su iznijeli lokalni mediji, uzrok je voda iz vodovodne mreže u kojoj je sprovođena sanacija i potrošači nije ni trebalo da je piju bez prokuhavanja. Te sumnje isti izvori zasad potkrepljuju jedino činjenicom da većina oboljelih dolazi sa područja te  sanirane vodovodne mreže.

U Domu zdravlja Prozor-Rama, međutim, "Nezavisnima" je prokomentarisano da to nije tačna informacija.
Iz Javnog komunalnog preduzeća "Vodograd" juče ,zbog neradnog dana nismo uspjeli dobiti komentar, ali je na njihovoj zvaničnoj stranici istaknuta preporuka za građane da se voda prije upotrebe prokuhava.

"Obavještavamo korisnike da vodu koju koriste za piće prokuhavaju. Zbog obilnih kiša i zbog prestanka vodoopskrbe prethodnih dana moguće je da je došlo do zamućenja u pojedinim područjima,  pa se zbog mjera predostrožnosti svima preporučuje da vodu za piće prokuhaju kako bi se izbjegle eventualne zaraze", istaknuto je na stranici ovog preduzeća još 19. juna.

Iz "Vodograda" su tokom vikenda istakli da je voda analizirana neposredno nakon posljednjih velikih padavina i da su nalazi bili uredni, ali je sada naloženo ponovno uzimanje uzoraka, čiji rezultati bi trebalo da budu danas.

Izvor: Nezvaisne novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zuzu

22.06.2015 10:44

Mudzahedini im zatrovali hranu i vodu sigurno.

ODGOVORITE
Name

lukavac

22.06.2015 21:41

Mi u federaciji svi kupujemo vodu , jer ova iz vodovoda , što je plaćamo nije za piće i nikom ništa...idu dani...

ODGOVORITE